Azok a második világháború után született gyermekek ihlették a filmet, akik szovjet katonák és osztrák nők kapcsolatából születtek. Volt, hogy szerelemből, de leginkább erőszakból - emelte ki, hozzátéve: a családok nem tárták fel a múltat, nem akartak ezzel foglalkozni, szerették volna elfelejteni a háborút.

A történet két idősíkon fut: az ötvenes években és napjainkban. A főszerepeket Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska játsszák. Törőcsik Marit méltatva Mészáros Márta úgy fogalmazott: "ő nem egy színésznő, hanem egy zenekar: az összes hangszeren játszik". Hozzáfűzte: "hűséges vagyok a színészeimhez", ezért dolgozik rendszerint ugyanazokkal.

auroraborealis600

A több mint egy hónapos forgatás novembertől vidéki, budapesti és külföldi helyszíneken - Bécsben, Barcelonában és Lettországban - folyt. A film operatőre a lengyel Piotr Sobocinski, a híres Sobocinski operatőr-dinasztia legfiatalabb tagja, akit a szakma 2015-ben a legjobb operatőrnek járó Lengyel Filmdíjjal méltatott. A rendezőnő Pataki Évával és Jancsó Zoltánnal írta a játékfilm forgatókönyvét, amelynek hátterében egy "apátlan nemzedék", a "háborús gyerekek" identitásválsága áll.

Az Aurora Borealis - Északi fény története tisztán fikció, de megjelennek benne a kutatómunka során megismert jellegzetes motívumok. A film főhőse, Mária (Törőcsik Mari) az ötvenes években disszidált, Bécsben telepedett le és már idősen, a férje halála után tér vissza a falujába. Amikor kórházba kerül, a lánya, Olga (Tóth Ildikó) véletlenül rájön, hogy titkok lappanganak a múltban és nyomozni kezd.

Az Aurora Borealis - Északi fény a Filmteam gyártásában készült, producerként Major István és Gül Togay jegyzik. Az alkotás teljes költségvetése 788 millió forint volt, amely a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásából és 25 százalékos közvetett támogatásból tevődött össze. A filmet várhatóan jövőre mutatják be.

 

(forrás: MTI)