Az 1945 a hétvégén elnyerte a bécsi zsidó film fesztivál (Jüdisches Filmfestival Wien) közönségdíját, az 55 alkotást felvonultató kéthetes nemzetközi rendezvénynek a magyar alkotás volt a nyitófilmje. Vasárnap este a belgiumi Waterlooban ötödik alkalommal megrendezett történelmi filmek fesztiválján (Waterloo Historical Film Festival) a kritikusok zsűrije a legjobb film díjával méltatta a magyar alkotást.

1945: Volt egyszer egy holokauszt

"Szántó T. Gábor Hazatérés című novelláján alapuló film egyszerre thrillerszerű western-parafrázis és a múltunk egy fontos, agyonhallgatott időszakát vizsgáló szerzői mozi."

A film világszerte kiemelkedő siker a filmfesztiválokon: közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanic-on is. Meghívta programjába a nagy presztízsű Edinburgh-i és a jeruzsálemi filmfesztivál, utóbbin a Yad Vashem Intézet díjával tüntették ki, San Franciscóban a kritikusok díját és a közönségdíjat is elnyerte. A freistadti filmfesztiválon a legjobb játékfilm díját kapta, a Temesváron megrendezett közép- és kelet európai filmszemlén a fődíjjal jutalmazták, és legutóbb a hollandiai Vlissingen fesztiváljáról hozta el a fődíjat.
Török Ferenc filmjét április óta a hazai mozikban mintegy 35 ezren nézték meg.

Forrás: MNF