Pozsgai Zsolt rendező (Csendkút, Szabadságharc Szebenben ), forgatókönyvíró (Konyec, Vadlány, Üvegfal) már egy ideje foglalkozott a Zsolnay Vilmos életét feldolgozó filmjével, A Föld szeretőjé-vel. A világhírű pécsi keramikus életének egy szakaszát rendhagyó módon feldolgozó "életrajzi" könyvből, Dénes Gizella: A csodálatos fazekas című regényéből építkező film elkészült, s március 23-án, Zsolnay Vilmos halálának 110. évfordulóján be is mutatták Pécsett az Európa kulturális főváros program keretében. „Azokat a történeteket tartom jónak, amelyeket egy mondatban össze lehet foglalni. Ez a film egy olyan embert mutat be, akinek a halálát az a találmány okozza, amely őt egyben híressé is tette.” - mondta korábban a rendező a filmhunak. Zsolnay ugyanis abba hal bele, hogy belélegzi a port, vagyis a földet, amelyből kerámiáinak alapanyagát kikeveri.

A film egészen április 11-ig műsoron van a pécsi Uránia Moziban, s ahogy a rendező honlapján is olvasható, szeptemberben országos forgalmazásba kerül a film, s ekkor várható egy budapesti bemutató is. A pécsi bemutatón a helyi politikai eliten kívül a Zsolnay-család leszármazottai közül is jelen voltak.

foldszeretoje_500


A forgatás még 2008 második felében indult Pécsett, a nagy felújítási munkálatok előtt, amikor a Zsolnay-gyár még alkalmas volt az eredeti gyárhangulat megteremtésére. Így is nehéz volt a forgatás, hisz egy épp költöző gyárban kellett dolgozniuk a filmeseknek. Pécs mellett a város környékén is zajlott forgatás. A főbb szerepekben Őze Áront, Haumann Pétert, Görög Lászlót, Vári Évát, Kézdy Györgyöt, Aux Évát, Haumann Petrát láthatjuk.



A film előzetese