A New York-i Magyar Főkonzulátus dísztermében Bűcs Bálint, a New York-i Liszt Intézet igazgatója nyitotta meg a Csupó Gábor legendás karrierjét feldolgozó kötet bemutató rendezvényét. Köszöntőjében kiemelte, hogy nem csak a Paramount Stúdiót alapító Zukor Adolf életében játszott meghatározó szerepet New York, de a város magyar közösségének olyan további ikonikus hollywoodi magyar filmalkotói is a tagjai voltak, mint a 20th Century Foxot alapító William Fox, a „Hollywood hercegeként ismert” Tony Curtis, vagy éppen a My Fair Lady rendezéséért Oscar-díjjal elismert George Cukor.

Az én tehetségem abban állt, hogy megláttam másokban a tehetséget, és stúdióvezetőként is mindig az új, friss, európai szemléletet kerestem és képviseltem. A Simpson család világsikeréhez kellett, hogy jókor legyünk jó helyen, de az is fontos volt, hogy mertünk mást csinálni, mint ami a megszokott volt. A sárga-kék karakterterveimtől például eleinte még a show producerének a haja is rendesen égnek állt” - nyilatkozta Csupó Gábor, aki a könyv szerzőivel együtt részt vett az eseményen. 

Fotó: MMA-MMKI/Sándor Emese

A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című kötet Kollarik Tamás és Takó Sándor közös alkotása. A szerzők több mint három évig dolgoztak a köteten, Csupó mellett tucatnyi amerikai és magyar szakemberrel készítettek interjút, és felhasználva korábbi kutatásaikat filmtörténeti kontextusba is helyezték Csupó életművét. A könyv a Magyarok Hollywoodban sorozat következő darabjaként jelent meg, kiadója a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Kutatóintézete és a FilmHungary. A kötet megrendelhető a kiadó odalán

Az alkotók bejelentették, hogy a kötet angol nyelvű kiadásán jelenleg is dolgoznak, amelyet a New York-i Liszt Intézettel együttműködésben a jövő évben az amerikai közönségnek is be fognak mutatni.

Forrás: FilmHungary / Címlapkép: Csupó Gábor és Takó Sándor a New York-i bemutatón / Fotó: Liszt Intézet