Bucsi Réka így foglalta össze kisfilmje cselekményét a Filmhunak adott interjújában: "Egy távoli bolygón játszódik, ahol olyan behatás történik, amitől megváltozik a hely gravitációs tere, és ez hatással van az ottani élőlényekre. Ők mutatják be három fejezeten keresztül egy szerelem történetét, vagy magát a szerelmet. Tizenöt perces a film, a három blokk viszont nem egyenlő hosszú." 

A szerelem szó angol megfelelője, a Love annyira ismert, hogy már nem is szó, hanem kép. A betűsor jelentését az is érti, aki nem tud olvasni - mondta a teltházas vetítés után tartott rövid beszélgetésen Bucsi Réka. Hozzátette, hogy alkotásával egy közeget, atmoszférát akart teremteni, amely át tudja adni a szerelem folyamatának érzéseit párbeszédek és karakterek nélkül, az "anyag változása" révén.

Elmondta, hogy eddigi munkáihoz klasszikus zeneműveket használt, így most először dolgozott együtt zeneszerzővel (David Kamp német hangtervező-zeneszerzővel), és kérdésre válaszolva hozzátette, hogy nemcsak a LOVE készítése idején volt szerelmes, hanem mindig az.

Bucsi Réka előző, Symphony No. 42 című rajzanimációja is a Berlinalén debütált. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció tanszékén készített diplomamunka a 2014-es berlini szemle után több mint 50 nemzetközi fesztiválon aratott sikert, beválogatták a tavalyi Sundance Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába is, és bejutott a legjobb kilenc rövid animációs film közé, amelyek közül végül a kategória Oscar-jelöltjeit kiválasztották.

Az animációs rendező filmje készítéséről is mesélt a Filmhunak: "A LOVE-nál a részletek, a hangulatteremtés és az atmoszféra állnak a középpontban. Az elején kizárólag ritmus- és mozgásalapú volt a film, az anyagkezelésre akartam fókuszálni. Persze szerettem volna sztorit, csak nem klasszikus értelemben. Sokkal kevésbé rendhagyó ennek a filmnek a narratívája, mint a Symphonynak, részben azért, mert a pályázás folyamatában sokkal inkább a narratív filmeket értékelik. Nagyon nehéz absztrakt dologra pénzt kapni. Így alakult ki egy egyértelmű történet, de remélem, sikerült megőrizni az alapvető célomat is, a kísérletezést." 

A LOVE magyar-francia koprodukció, a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja, valamint a francia állami filmalap (CNC) és az ARTE televízió támogatásával készült. Magyarországi gyártója a Boddah, amelynek Bucsi Réka és Osváth Gábor producer mellett Rév Marcell és Szimler Bálint a tagjai.        

A Berlinale a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás mustrák sorában. Idén két magyar alkotást hívtak meg, a LOVE mellett Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjét, amelynek világpremierjét a formabontó, kísérleti alkotásokat felvonultató Forum nevű szekcióban tartották szombaton. A fesztivál február 21-ig tart.

(Forrás: MTI / Filmhu)