Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta animációs filmje disztópikus sci-fi-, road movie és szerelmi történet, amely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. A film főszerepét Szamosi Zsófia és Keresztes Tamás alakítják.

A két főszereplő mellett Hegedűs D. Géza, Schell Judit, Znamenák István, Nagy Zsolt, Patkós Márton és Olasz Renátó is látható lesz. Az alkotók a rotoszkóp animációs technika segítségével leforgatott jelenetekben kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, így a színészek legapróbb rezzenései is megjelennek a vásznon.

Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia a Műanyag égboltban 

A karaktereket körülvevő 3D-s világ segítségével a nézők látomásszerű utazáshoz csatlakozhatnak a jövőbeli Magyarországon és Szlovákiában. Erről a ritkán használt, de annál izgalmasabb vizuális technikát a rendezők korábban is meséltek a Filmhunak, illetve volt alkalmunk belelátni a film szinkronfelvételébe is.

„Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy filmünk a Berlinálén, a világ egyik legrangosabb fesztiválján debütálhat az Encounters elnevezésű versenyszekcióban, ami kifejezetten az innovatív, a hagyományostól eltérő és új perspektívákat kereső filmeknek ad bemutatkozási lehetőséget. Sok-sok ember hosszú éveken át tartó munkája kerül végre a nézők elé, izgatottan várjuk mind a fesztivált, mind a március végi magyarországi bemutatót.” – nyilatkozták az alkotók.

Szabó Sarolta és Bánóczki Tibor / Fotó: Petrucz Krstan

A Műanyag égbolt az Inkubátor Program egyik első nyerteseként kapott először támogatást 2016-ban. Már a fejlesztését jelentős külföldi érdeklődés is övezte és kiderült, hogy a film színvonalas megvalósítása túllépi az Inkubátor Program kereteit. A koprodukcióban készülő alkotás a Nemzeti Filmintézet újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap támogatását, majd az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is elnyerte. 

A Műanyag égbolt producere Fülöp József és Sipos Orsolya (SALTO Film) és Juraj Krasnohorsky (Artichoke), társproducere Petrányi Viktória (Proton Cinema) és a RTVS – Radio and Television Slovakia. A film a Fórum Hungary forgalmazásában március 30-án kerül a mozikba.

A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában két magyar alkotás is látható lesz: a klasszikus filmeket felvonultató szekcióban lesz látható Fehér György Szürkület című filmjének felújított változata, a Generation 14+ szekcióban pedig Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációs rövidfilmje lesz látható.

Forrás: NFI / Címlapfotó: Műanyag égbolt