Tapintható Univerzum című filmtervével vesz részt Bernáth Szilárd a berlini Nipkow Progamban, amely három hónapon át tart június és november vége között. A Nipkow havi 1500 euróval támogatja az alkotókat, hogy teljes mértékben a projektjük fejlesztésére fókuszálhassanak. A program lehetőséget biztosít a filmeseknek arra, hogy fejlesszék filmterveiket, bővítsék ismereteiket, tapasztalatot szerezzenek és kapcsolatokat építsenek. Ebben filmes szakemberek, mentorok segítik őket.

Alapvetően ez egy szerelmes történet. Az érdekel, hogy filmnyelvileg – tehát nem pszichológiailag, nem a cselekménnyel vagy dialóggal – mit lehet elmondani a szerelemről. Egy érdekes filmnyelvi kísérlettel szeretnék beszélni egy párkapcsolatról” – mesélte nekünk tavaly év végén a rendező a „radikális szerelmesfilmről", miután megnyerte vele a MIDPOINT Pitch Awardot. A film producere Muhi András.

Révész Bálint a Voice/Over című dokumentumfilmmel vesz részt a Nipkow Programban. A cseh produkcióban készülő alkotást politikai szatíraként jellemzik az alkotók, amely játékos utazás a manipuláció és a populizmus ötletes és rejtélyes birodalmába. Producerei Radovan Síbrt, Kiss Viki Réka és Alžběta Karásková.

Bernát Szilárd első nagyjátékfilmje, a Larry világpremierje 2022-ben a Tallinn Black Nights A-kategóriás fesztiválon volt, majd elnyerte a cottbusi filmfesztivál legjobb elsőfilmnek és legjobb ifjúsági filmnek járó díjait, illetve a Skopje Cinedaysen a Filmkritikusok díját. A Magyar Filmkritikusok négy díjjal jutalmazták. A főszereplő Vilmányi Benett megrendítő alakításáért a legjobb férfi főszereplő díját nyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az apát alakító Thuróczy Szabolcs pedig a legjobb férfi mellékszereplőt illető Magyar Mozgókép Díjat.

Révész Bálint első egész estés dokumentumfilmje a 2017-ben bemutatott Nagyi projekt volt. Legutóbbi alkotása, a Mikulán Dáviddal közösen rendezett KIX világpremierjére a rangos koppenhágai CPH:DOX fesztiválon került sor, majd 12 további nemzetközi fesztiválra válogatták be Münchentől Tajvanig. Már számos díjat nyert, többek között a Legjobb Fiatal Alkotó Díját a ZagrebDoxon, a Fipresci-díjat a wiesbadeni GoEast fesztiválon, illetve a kolozsvári TIFF-en a legjobb dokumentumfilmnek ítélt elismerést. A KIX itthon először a 21. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál (2024. november 6–13.) versenyprogramjában lesz látható. Országos mozibemutatójára november 21-én kerül sor.

A korábbi években több magyar alkotó is fejlesztette a Nipkow Programban projektjét: többek közt Bodzsár Márk, Kis Hajni, Mundruczó Kornél, Horvát Lili, Császi Ádám, Papp Bojána, Fliegauf Bence, Groó Diána, Schwechtje Mihály, Fazekas Máté Bence, Grosan Cristina és Haragonics Sára is megfordult már a résztvevők között.

Forrás: Nipkow Program / Címlapkép: Bernáth Szilárd Fotó: Kristóf Balázs és Révész Bálint / Fotó forrása: NFI.hu