A Hosszú Katinkáról szóló életrajzi dokumentumfilm 2020 eleje óta készül és több mint két évig forgatták. A látványos film Hosszú Katinka portréja mellett a tokiói olimpiára való felkészülését és szereplését mutatja be, illetve az azt követő időszakba is bepillantást enged. Megismerhetjük Katinka gyermekkorát, felnőtté válását, magánéletének és sportkarrierjének meghatározó alakjait, állomásait, helyszíneit. 

Hogyan lett a bajai úszókislányból a világ ünnepelt Iron Lady-je? A stáb szárazon és vízen, hullámhegyeken és hullámvölgyeken keresztül követte kamerájával a magyar úszófenomént. A forgatás két éve alatt Katinkának és az alkotóknak rendkívüli kihívásokkal kellett megküzdeniük. A koronavírus járvány, a karantén, a lezárások, az olimpia elhalasztása és rendhagyó megrendezése, mind-mind óriási erőfeszítést követeltek, de az alkotók ezekben az embertpróbáló időkben is folyamatosan rögzítették Katinka életének minden lényeges eseményét. A dokumentumfilm készítői a háromszoros olimpiai, huszonhatszoros világ- és harmincnégyszeres Európa-bajnok magyar úszó kulisszák előtti és kulisszák mögötti életét is rögzítették.

Katinka című hivatalos életrajzi dokumentumfilm a Szupermodern Stúdió gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. Producere Lajos Tamás, rendezője Pálinkás Norbert, forgatókönyvírója és kreatív producere Köbli Norbert, társproducere Bederna László, gyártásvezetője Závotszky Melinda, vezető operatőre Nagy András, operatőre Tóth Zsolt. A dokumentumfilm zeneszerzője Tövisházi Ambrus, vágója Gotthárdi Balázs.