Január 6-i bemutatójával az év első magyar filmje lett a mozikban Deák Kristóf bosszúthrillerje. Annak ellenére, hogy az ötödik járványhullám közepén került a mozikba, a Filmforgalmazók Egyesületének adatai alapján Az unoka kifejezetten ígéretes kezdést produkált: első hétvégéjén 12 759 néző volt kíváncsi rá, hogyan ered a mozifilmben először látható Blahó Gergely a Jordán Tamás által alakított nagyapját megkárosító csalók nyomába. Kritikánk itt olvasható a filmről.

A 10 ezer eladott első hétvégés mozijegyet a magyar filmek már a járvány előtt is csak ritkán voltak képesek megugrani. Tavaly mindössze három alkotásnak sikerült: a Toxikoma 15 067 nézőt, az Elkxrtuk 42 566-ot, míg a Nagykarácsony 20 118-at vonzott be. Az említett filmek mind százezer néző felett zárták 2021-et, jelenleg még kérdéses, hogy Az unoka elérheti-e ezt az álomhatárt, ehhez az kell, hogy a közönség jó hírét vigye a filmnek, és a következő hétvégéken ne csökkenjen nagy mértékben a nézettség, ahogy az a Toxikomával vagy a Nagykarácsonnyal történt.

Blahó Gergely és Deák Kristóf / Fotó: Glódi Balázs / Flashback Media

Deák filmje mellett szól, hogy egy sokakat érintő és megbotránkozató témára, az unokázos csalásokra épít, és az is, hogy a film látható médiakampányt kapott. Foglalkoznak vele a kereskedelmi csatornák, plakátjaival könnyű szembetalálkozni az utcán, és ez hazai filmek esetében sajnos még mindig nem evidens.

Több elővetítés is vitte a film jó hírét, de az Az unoka iránti érdeklődésben kétségtelenül nagy szerepet játszik az is, hogy Deák Kristóf a legismertebb magyar filmesek közé tartozik, köszönhetően a 2017-ben elnyert Oscar-díjnak, amit Mindenki című kisjátékfilmjével érdemelt ki. Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjének tavalyi eredményéből (nyitóhétvége: 7 866, össznézettség: 29 812) arra is lehet következtetni, hogy az Amerikai Filmakadémia díja többet nyom a latba a hazai nézők szemében, mint a berlini Arany Medve.

Az unoka első hétvégi eredménye kísérteties hasonlóságot mutat a közelmúlt magyar bűnügyi thrillereinek rajtjával: 2018-ban Ujj Mészáros Károly X - A rendszerből törölve című filmje 12 733 nézővel indított, 2019-ben Szász Attila Apró mesék című alkotásra 12 201-en ültek be első hétvégéjén. Egyedül a szintén 2019-es Valan marad el mögöttük, ami 5032 nézővel nyitott. Az X 37 439-ig, az Apró mesék 32 696-ig tudta feltornászni az össznézettséget, kíváncsian várjuk, hogy Az unokának meddig sikerül.

Címlapkép: Az unoka / Fotó: Fórum Hungary