Vihar előtti csend: miközben a világ lassan (?), de biztosan Mexikóra és a karmonádlira veti vigyázó szemét, moziba menni is elfelejtett. Két nagyobb konkurensről kell a héten megemlékezni, a fővárosiak nézőcsúcs keretében látogattak el a Könyvfesztiválra, míg a sportosabbak a magyar hokiválogatott 70 év utáni bemutatkozására csábulhattak el. A bemutatók némileg féloldalasra sikerültek: francia, sóhajtozós érzékenyfilmből egy évadnyi akadt, de az Oscar-díjas női alakítással fűszerezett dráma (A felolvasó) vagy a társadalmi viszonyrendszert kerettantervileg bemutató cannes-i győztes Az osztály is ugyanazt a - nem túl vastag - réteget célozták. Ugyanakkor a tinik a Hannah Montana: A filmnek örülhettek, a Spancserek kielégítette a vígjátékvágyók igényeit, míg a szingliknek és a cosmo-lányoknak a Miért éppen Minnesota nyújthatott megnyugvást. De mire üljenek be az akciófilmek vagy a horror rajongói? És aki már kétszer látta a Made in Hungariát?

Kezdjük az alsóházzal, budapesti viszonylatban 55. helyen végzett az Őrült Szentivánéj, ez a forgalmazói tévedés, bár Dominique Pinon neve pár száz embernek biztos hívószó, ugyanakkor rejtély, mi vonzotta az egyik legtipikusabb Jeunet-arcot egy ilyen gányolásba. A tömegekkel szemben esélye sem volt: 22 ember látta. Kiesett ugyanakkor a budapesti top20-ból az idei Arany Pálma boldog tulajdonosa, a Laurent Cantet-féle Az osztály is. A magyar filmforgalmazás rendre túlspilázó címadási hajlandósága most épp alulspilázásba fordult, sokan bizonyára elbóbiskoltak, mire elértek az ly-hoz. A francia túladagolás lehet a másik ok, ami miatt a sok lúd között elveszett a gyermek, és ne feledkezzünk meg a valóságfóbia nevű nézői betegségről sem - méltatlanul kevesen, 232-en tekintették meg az ezzel 27. helyre befutó Az osztályt.

Maradunk Budapesten és a francia filmeknél, no meg az alsóbb régióban, de itt már túljutunk a jegyszedőkből és mozigépészekből verbuválódott közönség szintjén. Verlaine-kötetekkel a szívük felett vonuló egyetemisták tépték a hajuk, hogy vajon a Provance-i fűszerest nézzék meg vagy az Oly sokáig szerettelek kerüljön sorra, az előbbi vesztett, 20. hely, 561 néző jutot neki, míg Kristin Scott Thomas ikonikus arca 921 nézőt és egy 18. helyet eredményezett. Kettejük közé a DVD-n épp napvilágot látó Made in Hungaria ékelődött 479 heti, 101 832 eddigi nézővel.

Ők nevettek a végén (a képen látható két lány között némi eltérés látható, találd meg, mi!) - Hannah Montana

Elértük a felső tízes féltekét, és ezennel ünnepélyesen átváltunk az országos adatokra, persze ahol érdemes, összevetésképp továbbra is szívesen nyúlunk a budapesti (vagy nemzetközi) számokhoz. Első szenvedő alanyunk rögtön Oscart mondhat a magáénak: A felolvasó fütty nélküli kalauznője, a sötét múltjával szembesülő asszony alakításáért Kate Winslet kapta meg a szobrot, bár eddig minden jelölésekor jogosabbnak tűnt az elismerés. A fiatal fiú és kissé korlátolt nő szerelmi történetét múltmegértéssel ötvöző film korrekt hollywoodi munka, még ahhoz is van érzéke, hogy a holokauszt kapcsán elnémuljon - öt kópiával 3787 nézőt elhozni nem rossz teljesítmény, még ha ebből 3440 fővárosi néző is.

Az árbevételt tekintve 6., a nézőszám alapján azonban 3. az Álom.net, amely, úgy tűnik, működik. 10 027 nézője ráadásul csak harmadával múlja alul a premierheti országos nézőszámot, amely arra utal, vannak még tartalékok a pomponlányok és doktorszöszik vegyesházasságában. Miért éppen Minnesota? kérdezi mindenki René Zellwegertől, aki a csekkfüzetére mutat. Korunk szinglijeinek szimbóluma a fővárosban dobogós lett, a 3. helyhez 5734 néző kellett. Országosan 5. hely és 7367 néző jött össze.

A különbséget egy családi és egy zúzós film adja, ami országosan még népszerűbb, Pesten viszont már lecsengőben mind a szörny-űrlény viszonylat, mind Vin Diesel fékbetétáriája. A második helyen azonban egyöntetű az ábra: a Spancserek hülyéskedéseire vevő volt 11593 ember, ebből 6659 a fővárosi, ami a normális arány, s ez egy Apatow-köpönyegből kibújt kettőstől (a borzalmas Paul Rudd és nagyszerű Jason Segel) ha nem is elvárt, de nem meglepő eredmény.

És 28933: a heti országos össznézettség (88653) 32%-a goes to... igen, a Hannah Montana: A film érdekfeszítő címre hallgató darab tarolt. Persze kinek alkalom egy béna szóviccre (Anya mondta, na), kinek hónapok óta várt bálványállítás és piros betűs ünnep. Az eredmény fele fővárosi illetőségű, vagyis igazi magyar népfilmről beszélhetünk. Ez a furcsa átváltozássztori Tyra Banks kameójával valamit nagyon megérintett, amit úgy 25 évesen valószínúleg a népesség 99%-a elfelejt. A film a sertésinfluenzához hasonlóan határokon átívelően arat, Amerikában 32 milló dolláros nyitóhétvégéje volt, és már 65,6 milliónál tart, s ezzel vezeti a nem korhatáros filmek idei tengerentúli listáját.

(Forrás: odeon.hu, box office mojo, országos forgalmazási adatok)