Máris sikerült egy echte nyári hetet produkálni a fővárosban 46 611 nézővel a top 20-ban, amelyből az utolsó tíz filmre 6400 néző jutott. A 640-es átlagnézettség már igazán szamizdatos adat, oké, rendkívül erős volt a szórakoztatóipari mezőny a héten, lenyomtuk Máltát fociban (szerdán), Bajnait megválasztja az MSZP, kisütött a nap, kikerültek a székek a teraszokra, nem utolsósorban megjelentek az első réklik, pruszlikok, pendelyek és viselőik a nyílt utcán. És hát mit köntörfalazzunk, amely filmszerető nem a Titanicon kolbászolt, az nagyjából egy filmet választhatott a felkínált háromból, és ez viszonylagosan ki is olvasható a számokból.

Menjünk a sor elejére: az Együtt annyira jó film, hogy még a filmhu is vetítést szervezett belőle, ehhez képest 314-gyel a 23. helyen ért célban nyitóhéten, tegyük hozzá, hogy a huszadik Largo Winch nézőszáma 318, azaz egy nagy család döntése súlyos helyezésekről döntött, méghogy a néző szava nem számít. A heti visszaesések a tőzsdeindexeket vették mintául, a legmérsékeltebbet a Made in Hungaria könyvelhette el (-34%, 1215 néző, 9. hely (eggyel előrébb lépett a múltkorihoz képest), összesen 98 338 néző, gyün hamarost a százezredik), a legnagyobbat pedig a Coraline és a titkos ajtó (-77%, 339 néző, 18. hely, 10 776 össznéző). A Valami Amerika 2 igazi matuzsálem, a matuzsálemek doyenje, 366 nézővel végzett a 19. helyen (a különbség mint mindig, most is a jegybevételi differenciából fakad), már 257 326 nézőnél jár, 16 hete flangál a top 20-ban. Kicsit térjünk vissza az Együtt-re - biztos, hogy a legjelentősebb hazai kultfilmes fesztiválra kell időzíteni egy ilyen kultizű alkotás forgalmazását?

Berlin Calling : igen, a fesztiválon is bemutatott kultfilmet a fesztivál ideje alatt érdemes forgalmazni. Dj-k legyünk vagy szabadok, teszi fel a kérdést DJ Ickarus, basszusoknak nyargaló futása közepett, és ez a kérdés értő fülekre talált: 1502 néző (kérdés, hogy ebben benne van-e a Titanic-os látogatók száma - amennyire mi tudjuk, igen) nem rossz ezekben a lazúrosan kellemes tavaszi fuvallatokban - 10. hely, éjjáó.

Mi van még? Szörnyek az űrlények ellen. Hát erre mehetett az, aki valami újat akart látni, esetleg családja van, allergiás a fűszálakra, utálja a hokit, nem ért a focihoz, horribile dictu nevetni akart nem túl nagy szellemi befektetés árán. A Dreamworks legújabb sci-fi-animációja messze lesöpörte a többi filmet, 16 303 nézője a top 20 össznézettségének 35%-a. Hiába no, válság idején szívesen fantáziálunk kedves gyilkos hajlamú űrlényekről, édibédi szörnyekről, mert a szekrényben pihenő csontvázakhoz még egy iedig nem nyúlnánk.

Forrás: odeon.hu