Jól teljesítettek Coraline pokolbéli víg napjai

Rögtön ugrunk is a 16. helyre, ahol nem kisebb név vár ránk, mint Puskás Ferencé. Mit is mondjunk, lehet ilyen-olyan köntösbe csomagolni, de ez az 1944 néző kevés (a nézőszám alapján a film a 12. helyre kerülne, de a bevétel alapján jön ki a végső sorrend - olcsó jegyár, kis pénz, kis mozi). A dokumentumfilmes besorolás riasztotta el a nézőket? A marketingmunka, hm, visszafogottsága? Vagy Puskás neve olyan, mint Kossuthé - annyira elcsépelt, hogy mindenki elsiklik felette? Vagy a totál lapos cím okolható? Egyelőre úgy tűnik, ahogy Magyarország nem tudott mit kezdeni Puskással az életében, úgy mitológiájával sem tud mit kezdeni. Csak temetni tudunk, de azt nagyon. (Országosan a Puskás Hungary nincs a top 10-ben.)

Szóljunk még a többi magyar csapattársról is - Valami Amerika 2 á la Herendi Gábor 18., 1193 nézővel, összesen 254 274; Papírkutyák á la Gyöngyössy Bence 17., 1261, alles zu zammen 19 897 - jól egybetömörültek a magyar filmek. Előreugrunk, egészen a 7. helyre, ahol egy kellemes meglepetés, avagy egy nevelési eszközként is bevethető animációs film, a Coraline és a titkos ajtó áll: Henry Selick timburtoniádáját 4201 néző választotta, nyilván családi hétvége volt, kokárdával mégsem lehet beülni bármire, szorongassuk meg hát egy kicsit a gyerek tudatalattiját. Hoppá, a 8. helyről majdnem megfeledkeztünk, úgy tűnik, a Made in Hungaria nem menekül meg a 100 000 budapesti megtekintőtől, jelenleg a heti 4 181-es gyarapodással már 89 498-nál jár - a jövő hétre lehet hűteni a pezsgőket, csavarni fel a szőnyegeket. Így négy hazai film van a top 20-ban, összesen majdnem 9000 nézővel, ez a heti össz-össz nézőszám 11,11% - tisztes helytállás mégpedig, üzenjük a játékfilmszekciónak. (Országosan nézve pedig még jobb a helyzet, a Made in Hungaria a 7. 6988 nézővel, az itt elérendő összeg értelemszerűen a 200 000-es álomhatár - s már most megvan az éves top 10-ben a második legnépszerűbb film pozíciója.)

Szőke nő, férfi, baba, kutya (Marley) - hát nem édesek?

A top 4 filmjei már 7000 feletti nézőszámmal büszkélkedhetnek, ami azt is jelenti, sűrű volt a mezőny, tulajdonképpen csak egy kiugró film volt. Negyedik a Watchmen, a megfilmesíthetetlenségére büszke kult-képregény Ámerikában leszerepelt, itthon tartja magát, 7 198-t termelt a héten, összességében 26 929 nézőnél tart (vajon hányan ismerik az eredeti képregényt, kérdezte Piszok Alfréd, aki mindig kavarja a málnaszőrt). Nem kellesz eléggé - dehogynem, 7 791 nézőnek mindenképp, összesen pedig 49 615-nek. A Gettó milliomos tartja múlt heti második helyét, ő a szezonális Mamma Mia!, sokáig trónol majd a keleti égen, érdemes összevetni a népszerűségét a Papírkutyákéval, amellyel egy időben került a mozikba. Jó, Gyöngyössy Bence, akárhogy is nézzük, nem egy Danny Boyle, de a jól pozicionált biztonsági magyar vígjáték nézőszáma hétről hétre feleződik, míg az Oscar-taroló meskete nézettsége csak fokozatosan esik. (Országosan amúgy a Gettó milliomos a 3. a Nem kellesz eléggé mögött 1000 nézővel lemaradva, ennyit tesz a Bűnös város torzító hatása, viszont a Papírkutyák csak egy hétig volt a listán.)

Heti győztesünk pedig a Marley meg én, 18 614-es nézőszáma lazán duplázza meg a Gettó milliomosét. Owen Wilson, Jennifer Aniston, kutya - túl triviális, hogy (ne) működjön. Országosan ezt 31 152 néző gondolta így, avagy a videomegosztókon is a kutyás bakik a legviccesebbek.

De majd az Álom.net.

(forrás: odeon.hu, nol.hu)