A 20. Lakiteleki Filmszemle fődíja nem az egyetlen elismerés volt, amelyben K. Kovács Ákos kisfilmje részesült az elmúlt napokban. November 7. és 21. között rendezték meg a 23. Certamen Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált a spanyolországi Soria városában, és az 50 versenyfilm közül a Branka kapta a fődíjat, ráadásul a címszereplő Dina Mušanović a Legjobb Színésznő díját is elnyerte.

Ezzel párhuzamosan a 37. Interfilm Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál is műsorára tűzte a filmet Berlinben. A Branka volt az egyetlen magyar versenyfilm, ám a fesztivál országfókusza idén hazánkra esett, és ennek keretében három szekcióban összesen 19 magyar kisfilmet is vetítettek a német fővárosban. A hétvégi díjátadón a Branka a Confrontations kategória I. díját és a vele járó 2000 euró pénzösszeget nyerte el.

K. Kovács Ákos rendező és Antóci Dorottya / Fotó: Szvacsek Attila 

A délszláv háború idején játszódó Branka címszereplője (Dina Mušanović) kórházi nővérként kezd dolgozni a szülészeten. Kollégái furcsa viselkedése sokkoló felfedezéshez vezet: a főorvos halottnak nyilvánítja a babákat, a nővéreknek pedig egy kint várakozó autóba kell tenniük a kicsiket. “A valós történetet feldolgozó forgatókönyvírók, K. Kovács Ákos és Oláh Tamás magabiztos dramaturgiai fogásokkal vezetnek be minket a történet lebilincselő világába, amit Branka mellett a mellékszereplők tesznek igazán érdekessé” – írtuk a súlyos morális dilemmára épülő kisfilmről.

A Branka az idei Friss Húson debütált, majd a nemzetközi premierjére a Krakkói Filmfesztiválon került sor. A film az azóta eltelt hónapok során már 20 fesztiválra kapott meghívást. A film fesztiválkörútja ezen a héten is folytatódik: a törökországi Izmir Rövidfilm Fesztivál, a kanadai Longue vue sur le court és az olaszországi Ce l’ho Corto fesztivál is beválogatta a filmet.

A film a Média Mecenatúra Program támogatásával készült. K. Kovács Ákos rendező munkáját Oláh Tamás író és társrendező segítette, a film operatőre Tóth Levente, vágója Márton Dániel volt. A főbb szerepekben Dina Mušanović mellett Antóci Dorottya, Nenad Pećinar és Vicei Natália láthatók. A Branka producerei Gyurin Zsuzsi (Salamandra Film) és Osváth Gábor (Filmfabriq) voltak.

Forrás: Filmfabriq / Címlapkép: Dina Mušanović  a Brankában / Fotó: Szvacsek Attila