A Dánia és Magyarország közt ingázó animációs filmrendező számára nem ismeretlen ez a rangos kitüntetés: két korábbi rövidfilmje, a Symphony no. 42 és a LOVE is elnyert olyan fontos díjakat különböző filmfesztiválokon, amik automatikusan esélyt jelentettek az Oscar-jelölésre. A Symphony no. 42 arra a tízes listára (shortlist) is felkerült, ahonnan később az öt animációs rövidfilm jelöltjét kiválasztották. A LOVE-ot az Oscar-esélyes díj mellett Európai Filmdíjra és César-díjra is felterjesztették, Bucsi Réka pedig visszatérő vendég a világhírű Sundance és SXSW fesztiválokon. 

Közös még a három alkotásban, hogy mindhárom premierje a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában volt, a Solar Walk idén az Audi Short Film Awardot is elnyerte a rangos fesztiválon. A Solar Walk február óta járja a világot, magyar premierje a 6. Friss Húson, az amerikai pedig az SXSW - South by Southwest fesztiválon volt. Fődíjas lett Lisszabonban és Svédországban is, Bucsi Rékát nemrég pedig a Jameson Cinefest Dargay-díjával jutalmazták.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 

Solar Walk won the Grand Prize at @ottawa.animationfestival This is absolutely mental. Sharing this award with my lovely team!! THANKS YOU! Congrats to all the other winners!!!

Reka Bucsi (@rekabooch) által megosztott bejegyzés,

A dán színekben készült Solar Walkot a Berlinalén láttuk először, ahol lenyűgözött minket a világteremtő, kozmikus filozófia, az eklektikus animációs stílus, játékosság és tisztelgés a 20-as évek absztrakt művészetei előtt. Bucsi Réka mellett Andrasev Nadja diplomafilmje, A nyalintás nesze is esélyes a jelölésre, egy tavaly elnyert díjnak köszönhetően a New Orleans-i Filmfesztiválról. 

Solar Walk / 21 perc

  • Rendező: Bucsi Réka
  • Forgatókönyv: Bucsi Réka
  • Animáció: Nicole Stafford, Jason Reicher, Cyrille Chauvin, Pernille Kjaer
  • Zene: Mads Vadsholt
  • Hang: Lukács Péter Benjámin
  • Producer: Morten Thorning
  • Fesztiváloztatás: Daazo / Nemzetközi forgalmazó: New Europe Film Sales