Szent László Gimnázium, Kőbánya

A Lechner Ödön és Vágó József tervezte szecessziós épület csillogása jól ismert a magyar filmesek előtt. Itt forgatták például 1980-ban Almási Tamás Ballagás című filmjének egyes jeleneteit, csakúgy, mint Szabó István történelmi eposzának A nagyfény ízének a vívójeleneteit. Ide járt Pap Vera és Gyarmathy Lívia is, csakúgy, mint Rózsa-Flores Eduardo. A hétvége folyamán filmrészleteket vetítenek az itt forgatott filmekből.


Alkotás mozi, Alkotás u. 11.

Buda leghosszabb életű filmszínházára, a több mint 80 évig működő Alkotás mozira emlékeznek Budán, az Alkotás u. 11-ben. A kamara-kiállítással egybekötött sétán nem csak a mozi rövid történetével és számos fényképpel ismerkedhetünk meg, hanem a házban élő egykori mozigépésszel is. A kiállítás egyetlen napon, április 19-én vasárnap 10 és 18 óra között várja az érdeklődőket.

Alkotas600


Mátyás tér 4. Magda udvar

Az ötemeletes lakóház a mostanában legnézettebb magyar film, a Liza a rókatündérből lehet ismerős sokunknak. A film utcai és a külső jeleneteit ez a környék ihlette. Az viszont külön érdekesség, hogy ebben a házban működött - az 1920-as évig bizonyosan -, a Mátyás mozi, vagy ahogyan a működési engedélyekben megjelenik, „Griffatong János mozgófényképes helyisége”. Az épületen látható „Magda udvar” felirat valószínűleg később kerülhetett rá.


Práter utca 29.

A dr. Vágó Lajos ügyvéd és Balassa Zsigmond „droguista" által építtetett ház leginkább A Pál utcai fiúk hangulatát idézi, Fábri Zoltán 1969-es filmjét vetítik is majd az udvaron. Rendhagyó módon a ház lakói egy filmet is készítettek magukról, történetükről, amit mi is ajánlunk:

 

Teleki László tér 5.

Az ötemeletes, premodern stílusú bérházat Wax Andor tervezte, a környék leginkább az Eldorádó című filmből ismert. A Teleki téri piac királya volt Monori (Eperjes Károly), az aranyrudak és az élet nagy ismerője. A filmet valószínűleg már nem lehetne itt leforgatni, mert tavaly ősszel elkészült a teljesen felújított, modern Teleki tér. A házban egykor vendéglő és lakásimaház is működött.

 

A Budapest100 részletes programja: