A díjat minden évben az Európai Unió MEDIA programja által támogatott legjobb filmterv kapja, a pályázatra ezres nagyságrendben érkeznek a projektek.

"A díjat teljes mértékben megérdemelten nyerte el Európa egyik legizgalmasabb rendezői tehetsége. Thomas filmjei sohasem szokványosak: mind gondolkodásra késztetnek, és remekül játszó színészekkel, gyönyörűen mesélik el a történetet. Thomas nem fél kockázatot vállalni. Világsikernek örvendő alkotása, A vadászat után mindannyian türelmetlenül várjuk, hogy új filmje megjelenjen a mozivásznakon" – jelentette ki az Európai Bizottság közleménye szerint Vasziliu biztos.



Nézd meg a rendező előző filmjének előzetesét!


Thomas Vinterberg, aki a második legjelentősebb szekció, az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű válogatás zsűrielnöki tisztét tölti be az idei fesztiválon, 1998-ban vált világszerte ismertté Születésnap című filmjével, amellyel számos díjat nyert, köztük a zsűri díját Cannes-ban. Legutóbbi alkotása, A vadászat, amelynek fejlesztéséhez és forgalmazásához a MEDIA program 100 ezer euróval járult hozzá, szintén jelentős sikert aratott, a film főszereplője, Mads Mikkelsen pedig színészi játékáért tavaly megkapta a legjobb férfi alakítás díját Cannes-ban.

Az Európai Unió MEDIA programja a 2014-2020-as költségvetési időszakban várhatóan 1,3 milliárd euróval járul hozzá az európai filmgyártáshoz, ami 9 százalékos emelkedést jelent a megelőző költségvetési időszakhoz képest. Az idei cannes-i fesztivál különböző szekcióiba összesen 13 olyan európai filmet válogattak be, amelynek finanszírozását az uniós program támogatta. Közülük hét az Arany Pálmáért folyó hivatalos versenyprogramban is szerepel, például a tavalyi MEDIA-díjas filmprojekt, az iráni Aszgar Farhadi rendező Le Passé (A múlt) című alkotása, amely a negyedik versenynap után a kritikusok ranglistájának élén áll.

(forrás: MTI - Venczel Katalin)