Az elmúlt két év filmtermését felvonultató, március 1-jén kezdődő rendezvény versenyprogramjában szereplő művek több mint harmada Mecenatúra-alkotás. A tévéjátékok között például versenyben lesz a Félvilág, amelyet - a számos díjat elnyert - A berni követ alkotópárosa, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró jegyez. Szintén részt vesz a megmérettetésen az ügynöktémát feldolgozó Janus, Gyöngyössy Bence filmje, valamint a merész Rejtő-adaptáció, A fekete múmia átka, amelyet Madarász Isti rendezett.

A kisjátékfilmes kategóriában is képviseltetik magukat a Mecenatúrás filmek: Vékes Csaba Hangulat-változás című munkájában Pogány Judit és Babarczy László játsszák a főszerepet; Topolánszky Tamás Levél Istenhez című mozgóképében Kulka János tűnik fel; Oláh Kata filmjében, az En Passantban pedig - amely a családon belüli erőszak témáját dolgozza fel - Gryllus Dorka látható a főszerepben.

Az ismeretterjesztő filmek közül a Filmhéten is látható lesz Mosonyi Szabolcs népszerű műve, a Vad Kunság - a Puszta rejtett élete, valamint Tóth Zsolt Marcell állatok megfigyeléséről szóló alkotása, a Kis kamerák, nagy vadak. A természetfilmek mellett változatos témájú dokumentumfilmek is szerepelnek a versenyben: egyebek mellett a mai fiatalok párválasztási szokásairól szóló, Oláh Kata rendezte Helló, Szia, Csókolom!, Novák Tamás filmje, a Rákosi-rendszer egyik legnagyobb kirakatperében részt vevő filmeseket bemutató Cinema Inferno és az Engedem, hadd menjen, amely a Quimby zenekar Most múlik pontosan című nagy sikerű daláról szól Lévai Balázs rendezésében.
Az animációs filmes felhozatalban látható lesz Horváth Mária animációs sorozatának legújabb része, A Négyszögletű Kerek Erdő: Szörnyeteg Lajos, jaj, de álmos című alkotás, amely Lázár Ervin meséje alapján készült. Forog majd az indián mesék világát megidéző Kojot és a szikla is, amelyet Gauder Áron rendezett, Glaser Kati pedig a Városi legendák-sorozat egy epizódjával száll versenybe.

A Magyar Nemzeti Filmalap és a Médiatanács közös hatnapos rendezvényének végén a győztes alkotásoknak átadják a Magyar Filmakadémia díjait.

(forrás: MTI)