Császi Ádám Háromezer számozott darab és Fazekas Máté Bence Kilakoltatás című alkotását is meghívták a 21. Pune Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. A két magyar film a világverseny szekcióban vesz részt. A filmfesztivál február 2. és 9. között zajlik az indiai Pune városában.

Háromezer számozott darab címmel a romák művészi ábrázolásának ellentmondásairól készített fekete komédiát Császi Ádám, a Viharsarok rednezője. A főszerepeket Farkas Franciska, Pápai Rómeó, Gerner Csaba, Oláh Edmond, Varga Norbert, Pászik Cristopher, Horváth Kristóf és Wieland Speck játsszák. A film világpremierjére tavaly októberben, az A-kategóriás Tallinn Black Nights Filmfesztiválon került sor, ahol a Rebel With a Cause szekció zsűrije külön dicséretben részesítette. A Háromezer számozott darab idén lesz látható a magyar mozikban.

Kilakoltatás

Fazekas Máté Bence a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjában készítette el első nagyjátékfilmjét. A tavaly bemutatott Kilakoltatás egy újonc bírósági végrehajtó egyetlen napjáról szól, melyben a felelősséggel labdázó szervek és egy harcias idős néni téríti észhez a megfelelési kényszerből. Főszerepeiben Orosz Ákos, Nagy Mari, Mészáros Blanka, Láng Annamária és Znamenák István láthatók. A Kilakoltatást díjazták a 42. Portói Nemzetközi Filmfesztiválon, a szicíliai KinEst Fest-en a zsűri különdíját és a közönség szavazás második helyezését nyerte el, Orosz Ákos pedig megkapta a legjobb férfi szereplőnek járó díjat a nagyjátékfilmek kategóriájában a 13. Bujtor István Filmfesztiválon. Kritikánk itt olvasható a filmről, a rendezővel pedig itt interjúztunk.

A Pune Nemzetközi Filmfesztiválnak tavaly akadt magyar nyertese is, a világverseny zsűrijének különdíját hozta el Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmje.

Címlapkép: Háromezer számozott darab