A demokratikus, részvételi alapokon nyugvó fikciós dokumentarista film egy társadalmilag elkötelezett egyetemistákból álló közösséget mutat be, amelyben a feminizmus, a kritikai kultúra és a bázisdemokrácia kérdéseit valós aktivisták és szakkollégisták, illetve színészek fiktív karakterei vitatják meg – inspirálódva a Fényes szelek és a Petőfi ‘73 tartalmából és formájából. A könyv a mi fegyverünk főszereplői Szőke Abigél (Akik maradtak, Nyugati nyaralás, A besúgó) és Katona Péter Dániel (aki filmszerepei – Tündérkert, Budapest, zárt város mellett a Thália Színház társulatának tagja).

 
Konkol Máté A könyv a mi fegyverünk forgatásán / Fotó: Hortobágyi Júlia

A rendező legutóbbi rövidfilmjei, a több nemzetközi streaming-szolgáltatónál is elérhető Budapest, zárt város és az A-kategóriás tallinni filmfesztiválon bemutatott Ki mint veti ágyát A könyv a mi fegyverünk előzményeinek tekinthetők, főszereplőik karakterei térnek vissza a „fiatal felnőtt trilógia" harmadik részében.

Konkol Máté a fiatalok szűrőjén keresztül foglalkozik olyan társadalmi témákkal, mint az identitáskeresés, a munkahelyi kizsákmányolás, a szexualitás, az osztályváltás és a rendszerkritikus feminizmus. Az érdekli, ahogy az egyéni történetek mind beágyazódnak a tágabb közösségünkbe.


Szőke Abigél a Ki mint veti ágyát című filmben

A rendező munkatársai Fehér Renátó költő, író és Csapó Kriszta feminista kutató és aktivista, a történet és a párbeszédek az összes szereplő közös munkájának eredményei. A 75 perces film koproducerei Zachar Balázs (Külön falka, Árni) és az Északi Támpont Közhasznú Egyesület részéről Tóth Bálint és Farkas-Kis Máté. A könyv a mi fegyverünk jelenleg vágás alatt áll, a tavaly nyári forgatás közösségi finanszírozás segítségével valósult meg. A rendező és csapata jelenleg intézményes támogatókat és további lehetőségeket keres az utómunka és a bemutatás költségeinek fedezésére.

A New Visions Forum a Ji.hlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál kiemelt programja, amelyet október 29. és 31. között rendeznek. A fórumon 14 európai projekt mutatkozik be, A könyv a mi fegyverünk egyedüli magyar filmként képviseli hazánkat. A Ji.hlava Fesztivál Európa egyik legnagyobb dokumentumfilmes eseménye, és a filmipar számos szakértője vesz részt rajta, a pitchfórum résztvevői számára pedig lehetőséget nyújt koproducerek és nemzetközi forgalmazók bevonására.

 

Borítókép: Szőke Abigél és Katona Péter Dániel A könyv a mi fegyverünk című film forgatásán / Fotó: Dián Ákos