Április 19. és 25. között rendezték meg a GoEast fesztivált a németországi Wiesbadenben, ahol a legjobb rendezőnek járó díjat Csuja László és Nemes Anna kapták a Szelíd című filmjükért. A díjjal 7500 eurós pénzdíj is jár.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Szelíd főhőse Edina egy női testépítő, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival. A találkozás viszont mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt. Bár az alkotók fikciós szerelmi háromszög történetet vittek vászonra, de ahhoz már forgatókönyv megírásakor, a figurák kitalálása során sok inspirációt merítettek a testépítők világából és a két főszereplőjük életének valós, korábbi tapasztalataiból.

A GoEast zsűrije szerint a két filmes többrétegű megközelítéssel építette fel a történetet, melyben odafigyeltek a részletekre és méltóságteljes portrét állítottak egy nőről, aki megbecsülésre és szeretetre vágyik.

 

A „test-melodráma” főhősét Csonka Eszter világbajnok és többszörös magyar bajnok testépítő alakítja. A párját Turós György testépítés-fitnesz edző és a doppingmentes sport kiváló képviselője, aki eddig öt világbajnokot nevelt ki. Mindketten először szerepelnek filmben.

A film a Karlovy Vary-ban díjazott Virágvölgy rendezőjének, Csuja Lászlónak és a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktoranduszának, Nemes Annának a közös rendezése. Operatőre Nagy Zágon, aki a Kilenc hónap háború-ban már dolgozott együtt Csujával, illetve Nemes testépítőnőkről szóló Szép szörny című dokumentumfilmjét is ő fényképezte. A látványtervező Nyitrai Anna, a dramaturg Jakab Juli, a vágó Csabai Attila volt.

Szelíd producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió), német koproducerei pedig Janine Jackowski, Jonas Dornbach és Maren Ade (Komplizen Film).

A GoEast fesztiválon volt még egy magyar díjazott: Szász Barna külön elismerésben részesült If These Streets Could Talk című projektje az XR kategóriában. A projekt egy 25 perc hosszú, térképes, interaktív mobil AR dokumentumfilm Budapest egykori zsidónegyedének utcáin, amely életre kelti az 1945-ös korszakot.

Forrás: GoEast, Film New Europe