Doku vagy fikció?

Nyáron a Duna Műhelyben készülő alkotásokkal foglalkozó riportunkban már szóba került a Színház és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) most másodéves Csuja László következő filmterve, amely a Slukk munkacímet kapta. A rendezőtől megtudtuk, hogy a hatpercesre tervezett rövidfilm forgatása összesen három és fél napig tartott, jelenleg a vágás végénél tartanak, utána következhet a hangutómunka.

Mint a rendező ígéri, az első másodpercekben nem is lehet majd megkülönböztetni, dokuról, vagy fikcióról van-e szó. Erre erősítenek rá a kézikamerás felvételek, igaz, a fontosabb dramaturgiai pontoknál stadycamet is használtak. A film egy hosszú jelenetből áll, cselekményében nincs időugrás, valós időben játszódik. A 16 milliméteres nyersanyagra készült film a dokus hatások ellenére alapvetően fikciós munka lesz. Fontos szerepet kap a tikkasztó napsütés, - mesterséges fényeket nem is használtak - így a forgatás során már a legkisebb felhősödésnél le kellett állítani a felvételt.
 

"Falazás" közben

A történet egy budapesti külvárosi parkolóban játszódik, ahol három, 12-13 év körüli srác egyérintőzik (más néven „falazik”), egy magas csempefalnak rúgják a labdát, ami a legügyetlenebb fiúé, ő a főszereplő. Másikuk egy alacsony, erőszakos kamasz, a harmadik pedig egy magas, vékony, roma srác. Hármuk egymáshoz való viszonya pillanatok alatt képes megváltozni a tikkasztó nyári délután során, amikor a főszereplő egy döglött patkányra bukkan.

Amatőrökkel improvizálva

A szereplők megtalálása kulcsfontosságú volt, nem színészek, hanem autentikus közegből érkező, részben önmagukat alakító fiúk mozognak a kamera előtt, akik civilben is ismerik egymást, egymáshoz fűződő viszonyuk hasonló a forgatókönyvben leírtakhoz. Csuja László végül a fóti gyermekvárosban talált rá a megfelelő figurákra, akik a forgatás során megírt szöveg nélkül, nagyrészt improvizáltak a rendező iránymutatásai alapján. Csuja egy barátja révén véletlenül bukkant rá a három srácra Fóton. A forgatókönyvben korábban leírt karakterek szinte tökéletesen ráillettek a fiúkra.

A kétmilliós költségvetésű Slukk operatőre Vass Gergő, negyedéves hallgató az SZFE-n. Csuja László állandó alkotótársa, Bredár Zsolt a vágó, aki Csuja előző alkotásában, a 37. Szemlén bemutatott Szivarfüstben játszott egy rövid szerepet. A film producere Durst György.

A forgatókönyvben leírt karakterek pontosan ráillettek a fiúkra.

A Slukk nem egy „így jöttem”- film, bár Csuja László számos saját élményt is felhasznált a forgatókönyv megírása során. Az alkotók terve az, hogy a neveznek a következő filmszemlére.