Román filmhét az Urániában

Október 6. és 11. között, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, illetve a Román Kulturális Intézet szervezésében Román Filmhét kerül megrendezésre az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A hét alatt olyan filmeket láthat a közönség, mint a Megatron című alkotás, amely Cannes-ból elhozta a rövidfilmes Arany Pálma díjat. Továbbá bemutatják A többi néma csend, a Keresztutak, Az idegenlégió,és a Felvonó című nagyjátékfilmeket. Két dokumentumfilmet hívtak meg a szervezők, a Lugosi Béla a bukott vámpír, illetve a Virágok hídja című alkotásokat, továbbá két rövidfilmblokk is levetítésre kerül, amelyben a már előbb említett Megatron, a Hullámok, A lámpás tévé, a Lépcsőház, a Velence, majd az Egy jó nap a fürdésre, a Humanitárius segély, a Rien ne va plus, a Stefen és a Nehéz élet című filmek szerepelnek.

A filmeket eredeti nyelvvel, magyar felirattal vetítik. A filmhétről és a filmekről bővebb információ itt.


Marian Crişan: Megatron


Októberben lesz az 55. Országos Függetlenfilm Fesztivál

A Magyar Független Film és Video Szövetség - a MozgóKépMás Csoporttal közösen - 2008. október 16. és 19. között Szombathelyen, az Agora-Savaria Filmszínházban rendezi meg soron következő, 55. Országos Függetlenfilm Fesztiválját.

Az 1931-ben alakult, közel 700 tagot számláló szervezet seregszemléje az év legrangosabb függetlenfilmes eseménye. Ezen a fesztiválon elő zsűri által válogatott, illetve a tájegységi szemléken díjazott filmek kerülnek a versenyprogramba, melyből a szakértő zsűri: Vincze Teréz (Metropolis főszerkesztője), Anger Zsolt (színész), Buzás Mihály (filmrendező, színész, függetlenfilmes), Dömötör Tamás (színházi rendező, függetlenfilmes), Reichenberger János (OKM, filmügyi szakreferens) választja ki a díjazásra kerülő alkotásokat.

A fődíjért indul többek között Szirmai Márton A süllyedő falu című kreatív dokumentumfilmje, amely már eddig is komoly sikerszériát tudhat magáénak itthon és külföldön egyaránt. Simonyi Balázs Originál láger című retromozija a ’80-as évekbe repít vissza bennünket, mind történetében, mind technikájában, a film ugyanis szuper 8-ra készült.

Szombathelyen versenyez majd Perrin György már eddig is sikeres Szakadáscímű rövidfilmje, Papp Barnabás III. emelet 14. című filmje, Nyíri Kovács István második egészestés nagyjátékfilmje már megjárta a mozikat is, de ez nem kizáró ok, hiszen a Rövid, de kemény… életem-et meglepően kis büdzséből, de annál több kitartó munkával készítette el a megszállott filmes társaság.

A versenyprogramban szerepel majd még az igen fiatal, de már számos filmmel és díjjal rendelkező Csuja László A tékozló gyümölcsárus című alkotása és a Szász Csongor, Hillebrand Péter, Baróti Gábor trió Matuska című dokumentumfilmje.

Bővebb információ itt.


Simonyi Balázs: Originál láger


Animáció sikerek

Nagy Lajos és Szilágyi Varga Zoltán A világlátott egérke című sorozatának epizódja a kínai Changzhou-ban különdíjat nyert, az olaszországi Chieti-ben szeptember 28-án véget ért Matita filmfesztivál zsűrije pedig Alexei Alexeev KJFG No. 5 című munkáját a szerzői filmek szekció fődíjával méltatta – tudatta a Magyar Filmunió.

A Kecskemétfilm stúdió sikerével zárult október elsején Kína legnagyobb animációknak szentelt nemzetközi seregszemléje. A világlátott egérke folytatja világkörüli fesztiválkörútját,  a Belgrádban hamarosan kezdődő Balkanima-ra, a pozsonyi animációs biennáléra és a litván fővárosban október végén megrendezendő Tindirindis fesztiválra is meghívást nyert Nagy Lajos és Szilágyi Varga Zoltán alkotása.

A közép-olaszországi Abruzzo tartományban szeptember 28-án véget ért Matita filmfesztivál Alexei Alexeev KJFG No. 5 című animációját díjazta. A Studio Baestarts ban készült animáció a Chieti-ben megrendezett nemzetközi verseny szerzői filmek szekciójának fődíját nyerte el. 

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ itt.


KJFG No. 5


Vihar a Született lúzer körül

A Moziplussz értesülései szerint, az Újpest FC szurkolóinak tiltakozása miatt megakadt az HBO sorozatának, a Született lúzer forgatása. Ma kezdődtek volna annak a résznek a felvételei, amelyikben a Lilák rajongóit (állítólag) rossz fényben tüntették fel a forgatókönyvírók, azaz Lovas Balázs, Krigler Gábor és Hegedüs Bálint a Fade In Script Consulting.

A tiltakozó levél és a kilátásba helyezett „jogi lépések” illetve „tüntetések” megtették a hatásukat: az epizód forgatása most elmarad. A napokban jelentős átírás zajlik a forgatókönyvön, hogy aztán október 20-án más szereplőkkel, más focicsapattal mégis elkezdődjön ennek a résznek is a felvétele.

A Született lúzer második évadja decemberben kerül majd adásba. Az első évad részeit Szirmai Márton, Tóth Barnabés, illetve Bartos Péter rendezték, a 12 részes szezonban olyan neves színészek is felbukkannak majd, mint Mucsi Zoltán és Kovács Lajos, és a rendezői székben is lesz néhány nagyobb név, többek között a Taxidermiát jegyző Pálfi György, vagy az Előre!-vel debütált Erdélyi Dániel.


Született lúzer


8. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál

Október 15. és 23. között immáron nyolcadik alkalommal rendezik meg Los Angelesben a Magyar Filmfesztivált – adta hírül a Magyar Filmunió.

A magyar származású, sikeres filmforgalmazó céget vezető Bunyik Bélának köszönhetően az 90-es évek végétől a Magyar Filmunió közreműködésével a legújabb magyar alkotások rendszeresen bemutatkozhatnak Los Angelesben.

Az idei fesztiválon összesen 31 vetítésre kerül sor a Sunset Boulvardon. A nyitófilm Sipos József Eszter hagyatéka című alkotása lesz. Az ünnepélyes megnyitó díszvendége, a magyar filmművészet emblematikus alakja Törőcsik Mari lesz október 15-én Los Angelesben. 

A szerzői filmek Los Angeles-i mozijában, a Laemmle vetítővásznain 15 új magyar játékfilm mutatkozik be az elmúlt két év terméséből. Többek között az Iszka utazása (Bollók Csaba), az Ópium – egy elmebeteg nő naplója (Szász János),és a Delta (Mundruczó Kornél) is látható lesz. A játékfilmek mellett hét magyar dokumentum – és rövidfilmet, valamint hét olyan világszerte sikeres amerikai filmet is megtekinthetnek az érdeklődők, melyben magyar alkotók működtek közre.

Az 5. Los Angelesi Magyar Filmfesztiválhoz kapcsolódva County Museum of Art-ban (LACMA) Jancsó Miklós előtt tisztelegnek a szervezők, négy klasszikusnak számító filmjének vetítésével október 17-24. között.


Eszter hagyatéka