Kapcsolódó anyagok

Pados Gyulát a Sorstalanság című film fényképezésért a legjobb operatőr Arany Hattyú díjával tüntették ki a Koppenhágai Nemzetközi Filmfesztiválon. A dán fővárosban idén harmadszor megrendezett fesztivál zsűrijének elnöke Nicolas Roeg brit rendező-operatőr volt. A rangos koppenhágai fesztivál három magyar filmet is műsorra tűzött: Koltai Lajos Sorstalanságát a versenyprogramban, Mundruczó Kornél Johanna és Mészáros Márta A temetetlen halott című filmjét az információs programban mutatták be.

A hétvégén véget ért 11. Szarajevói Filmfesztivál versenyében első alkalommal vett részt Magyarország és Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotása el is nyerte a legjobb rövidfilm díját. A szarajevói rövidfilmversenyen a régióban készült 10 kisfilm szállt ringbe, a zsűri elnöke Alexander Payne Oscar-díjas amerikai filmrendező volt. A bosnyák főváros Nemzeti Színházában megrendezett ünnepélyes díjátadón Kenyeres Bálint személyesen vette át a díjat szombat este.

A szarajevói díj mellett az ANONIMUL Filmfesztiválon is nyert a múlt héten a Before Dawn. A Duna-deltában megrendezett független filmek fesztiválján elismerő oklevéllel jutalmazták Kenyeres rövidfilmjét.

Kocsis Tibor Új Eldorádója Olaszországból tért haza újabb díjjal a hétvégén. A Verona szomszédságában, Cerro Veronese-ben megrendezett 11. Premio Lessinia Filmfesztiválon Ezüst Tölgyfa-díjjal jutalmazták a Kocsis dokumentumfilmjét.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.