A versenyprogramok filmjeit a nemzetközi zsűri, a diákzsűri és a közönség is értékeli a fesztivál folyamán, a nyerteseket pedig a fesztivál záróeseményén, november 13-án hirdetik ki. Ekkor látható majd a fesztivál zárófilmje, a Százontúliak, ahol százévesnél idősebb emberek osztják meg élettapasztalatukat és életigenlő történeteiket, hogy segítsenek közelebb kerülni a hosszú élet titkához. A program rendkívül változatos témákban vonultatja fel a dokumentumfilmeket, melyek mind a valóság rétegeinek különböző aspektusait mutatják be. A 64 film között a különböző tematikus szekciók és a versenyprogram segíti a könnyebb eligazodást.

A nemzetközi versenyprogramba idén is a világ minden tájáról érkeznek díjnyertes, kreatív dokumentumfilmek emberi jogi és társadalmi témákban, melyek először lesznek láthatók Magyarországon. Az Arica című film, amely az azonos nevű chilei kikötővárosban játszódik, és az odahordott veszélyes hulladék súlyos, hosszútávú következményeit mutatja be.

Az Örökké esni fog egy lenyűgöző képi világú utazás a háború és béke végtelen körforgásában, a szíriai polgárháborútól az ukrajnai konfliktusig. A Rohingyák száműzetésben - Vándorlástörténetben pedig egy fiatal rohingya férfi kalauzol a sorstársai álmai és rémálmai között.

Az idei magyar versenyprogramban Magyaroszágon előszőr lesz látható a Dívák, ami egyben a fesztivál nyitófilmje. A film középpontjában három húszéves lány áll,, akik órákig képesek sminkről, ruhákról vagy profilképekről beszélgetni. A felszínes külső mögött azonban mindhárman keményen küzdenek, hogy problémás múltjukat hátrahagyva végre leérettségizzenek és megkezdjék felnőtt életüket.

Oláh Kata legújabb dokumentumfilmje a Digitális Nomádom. Miközben lánya országokon át utazik, hogy megtalálja a helyét, a filmrendező anya a digitális generáció szabadságkeresésének okát kutatja.

Shiri Zsuzsa és Wizner Balázs Sábesz stikában című alkotása egy izraeli turistacsoport kárpátaljai látogatását követi nyomon. Köztük van a munkácsi származású Ági és Jichák, akik valaha a helyi színházi társulat oszlopos tagjai voltak, és a KGB látókörébe is bekerültek, és az ungvári testvérpár, Eszti és Joszi, akik tipikus vallásos, kisiparos családban nőttek föl. Szüleik az udvaruk hátsó részében rejtőzve tartottak bár micvát, és működtették illegális autófényező műhelyüket. 

A Verzión is látható lesz a már korábban bemutatott Tobi színei, az Anyáim története, a Mesék a zárkából, a Még emlékszem, az Idegek játéka és a Ketten. A Diák- és elsőfilmes versenyprogram tizenkét filmje pedig válogatás a legjobb diák- és elsőfilmekből: emberi jogi történetek a fiatalok szemével, Indiától Moldováig.

A fesztivál idei egyik fókusztémája a félelemnélküli beszéd, melynek a Parrhesia: Az igazság ideje című szekció ad keretet. Látható lesz a Kurázsi, a belarusz tüntetések története, valamint a Beiskolázva, amelyben a konzervatív orosz oktatási rendszer világában beszélgetnek tanárok gyerekekkel emberi jogokról és társadalmi kérdésekről.

A díjnyertes amerikai dokumentumfilm, az Amíg el nem fogy a szó egy szklerózis multiplexszel frissen diagnosztizált fiatal férfiről szól, aki a végsőkig harcol az egészségügyi rendszer igazságtalanságai ellen. Három szíriai aktivista a szíriai forradalom képsoraival szembesülve, tíz év távlatából tekint vissza az eseményekre Az emlék a miénk című filmben, míg a Tűzzel írva India egyetlen, dalit nők által vezetett lapjának munkáját mutatja be, ahol a frontvonalból tudósítanak politikai ügyekről és korrupcióról.

Az Elmerülés szekció a fizikális és mentális egészség témáját járja körbe. Az első nőben Evaval ismerkedhet meg a néző, aki sok év pszichiátriai intézetben eltöltött idő után új esélyt kap a független életre. A bátyám története Christine és a siket, vak és autista bátyja összetett kapcsolatát tárja fel. A chilei Éjszakai felvétel pedig egy, a filmrendezőt kísértő sok évvel ezelőtti szexuális erőszak feldolgozásának története.

A fesztivál Antropocén szekciójába olyan friss dokumentumfilmek érkeznek, amelyek bemutatják az emberiség környezetre gyakorolt hatását. Közülük a Kertrendezés Grúziába repíti a nézőt, ahol a helyi lakosok változó érzésekkel követik figyelemmel, ahogy több száz éves fákat ásnak ki a helyükről azért, hogy több kilométerrel arrébb egy magánbirtok kertjébe kerüljön. A Felhőcsinálók című filmből kiderül, hogy mivel jár, ha a sivatagban próbálunk esőt fakasztani, míg a Hakni vége bemutatja, hogy a rugalmas munkaidőért cserébe hogyan kerülnek a gig economy dolgozói kiszolgáltatott helyzetbe.

A Képkereső szekció öt díjnyertes filmje mind magyar premier, melyek a képek hatalmáról és történetmesélő képességéről, a kamera emberek életére gyakorolt hatásáról szólnak. Az Életembe vág egy afroamerikai anya-lánya duó ritka archívuma puerto rico-i családok életéről a '60-as és '70-es évek Brooklynjából. A Röntgenkép egy családról egy szerelmi történet, amelyben a modern Irán zűrzavarába csöppenünk. Idén november 9-14. között a filmfesztivál visszaköltözik a mozikba, betartva az aktuális járványügyi szabályozásokat és ajánlásokat, így a fesztivál programja elérhető lesz három moziban Budapesten és a Szabad Terekkel közösen szervezve Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten.

A tavalyi online Verzió jó tapasztalatainak és nagy sikerének köszönhetően idén is lesz egy virtuális hét november 15-21. között, ahol nemcsak a filmek, de felvételről a beszélgetések és kerekasztal programok is elérhetőek lesznek a Verzió oldalán. A bérleteket és jegyeket október 28-tól lehet megvásárolni a fizikai és online vetítésekre. A teljes programról, a jegyekről és bérletekről itt érhető el az összes információ.

Forrás: Verzió / Címlapkép: Dívák