A háromtagú countryegyüttes egyik tagja, Natalie Maines 2003-ban egy londoni koncerten a hallgatóság előtt kijelentette „Mint tudjátok szégyelljük magunkat, mert az Egyesült Államoknak texasi elnöke van.” A film az elhangzottak következményeit viszi vászonra, amelyek között vannak halálos fenyegetések, politikai támadások és rádiós bojkott a zenészek ellen. A „doku” ugyanakkor amiatt is kényes darab, mert a hosszú ideje demokrata párti Harvey Weinstein politikai kampányt támogatott.

Az elvek mellett nyomós érv lehetett, hogy „Ők tették a legjobb ajánlatot” válaszoltak az alkotók arra a kérdésre, hogy miért Weinsteinékkel üzletelnek, ám az összeget nem hozták nyilvánosságra. Korábban más forgalmazó, a Focus Feature és Picturehouse is jelezte néhány hónapja, érdekli a dokumentumfilm bemutatása.

A tárgyalások egyes résztvevői elmondták, bizonyos csoportok azt kívánták elérni, hogy a teljes filmet számos független forgalmazó is láthassa, míg mások csak 15 perces részletet akartak levetíteni. Végül két ajánlattevő, a Weinstein Co. és a Sony Pictures Classics képviselői láthatták a doku nyers változatát. Az utóbbi cég leányvállalata a Dixie dalait kiadó Columbia Records-nak.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy részem lehet a filmben, mivel az nemcsak kreatív és az alkotók nézeteiért kiálló darab, hanem azt is kifejezi, hogy mint amerikaiaknak küzdenünk kell a szólásszabadság jogáért” – nyilatkozta Harvey Weinstein.

A film producere, Barnara Koppler elmondta, a széleskörű promóciós kampány tervezése most is folyik, és valószínű, hogy a közelgő választások egyik legforróbb témája lesz. „A film a szólásszabadság mellett foglakozik a cenzúrával és más fontos kérdésekkel. Bemutatja, mi az ára annak, ha valaki kiáll azért, amiben hisz.”

A Dixie-csirkék: pofa be és énekeljetek! nemzetközi bemutatkozása a közelgő, szeptember 7. és 16. között megrendezésre kerülő Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon lesz.

A meghurcolt énekes csapat mellett a film ugyanakkor jó promó lesz az együttes tagjainak zenei karrierjüket illetően. Tizenöt korábbi Dixie-dal lesz látható, hallható a dokuban. „Pontosan úgy fogod magad érezni, mintha egy Dixie koncerten az első sorban lennél” – ígéri a producer.