Idén is markáns darabokkal jelentkeztek a fiatal alkotók, amelyek a témákat tekintve erős társadalmi érzékenységről tanúskodnak. Az elsőfilmek közt látható a francia Lucréce Andreae a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramját is megjárt Nagyapa, a rozmár (Grandpa Walrus) című filmje, amely egy család gyászát mutatja be groteszk módon, és itt versenyzik a svájci Anete Melece Analízis Paralízis (Analysis Paralysis) című filctollrajzokat idéző animációja is, amelyben egy kertész egy titokzatos bűnügyet próbál felgöngyölíteni. A diplomafilmek közt a magány elviselhetetlenségét jeleníti meg Wunder Judit Kötelék című animációja, amelyet beválogattak az Annecy-i Filmfesztivál versenyprogramjába is, illetve amely idén megnyerte a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál fődíját. Lovrity Anna Kata diplomafilmje idén a Berlinálén debütált: a stilizált látványvilágú Vulkánsziget egy fiatal tigrislány szimbolikus történtén keresztül a nemi zaklatás témájáról szól. Az elmúlt év egyik nagy közönségkedvence a lengyel Renata Gasiorowska Punci (Pussy) című alkotása, amely egyszerű látványvilággal, de annál több humorral mutatja be egy fiatal lány örömszerzését.

Lovrity Anna Kata: Vulkánsziget

 A gyerekfilmek versenyében vetítik többek között A rossz idő című László Noémi vers adaptációját, illetve az Ahány király, annyi mese című, népszerű kortárs mesekönyvekből készülő rajzfilmsorozat második epizódját, A bújócskakirályt. A nemzetközi mezőnyben olyan kiváló filmek kaptak helyet, mint a cseh Felkoppintó című rajzfilm, amely egy ébresztőként dolgozó öregember különös életét mutatja be, vagy A kerek hasú farkas, mely egy állandóan éhes farkas megpróbáltatásairól szól. A fesztiválon a versenyfilmeken kívül idén három egész estés animációt láthat a közönség, amelyek mind a rendezők debütáló nagyjátékfilmjei. Michael Dudok de Wit Oscar-jelölt alkotása, a távol-keleti és az európai vonásokat vegyítő A vörös teknős részben a Kecskemétfilm stúdiójában készült; Claude Barras árvaházban játszódó, gyerekeknek is szóló bábfilmje, a szintén Oscar-jelölt Életem Cukkiniként, valamint Sébastien Laudenbach Grimm-adaptációja, a különleges, festői látványú Levágott kezű lány. Az idei Primanimán az elismert animációsfilm-rendezőpáros, Vácz Péter és Joseph Wallace fog egy intenzív és szórakoztató stoptrükk műhelyfoglalkozást tartani, ahol a résztvevők elsajátíthatják, hogy miként lehet a legegyszerűbb eszközök segítségével bábanimációt készíteni.

Sébastien Laudenbach: A levágott kezű lány

 2017-ben a Primanima nemzetközi zsűrijének tagja a Svájcban élő olasz Mauro Carraro, aki számos díjnyertes, szerzői 3D-s animációs rövidfilm alkotója, Durst György, a Balázs Béla Stúdió egykori gyártásvezetője és a Mediawave Fesztivál filmes szekciójának vezetője, valamint Lana Tankosa Nikolic a neves dán animációs iskola, a viborgi The Animation Workshop oktatási szakembere. A Primanima fődíja mellett kiosztják a legígéretesebb magyar alkotónak járó George Pal-díjat, valamint a legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat. A tavaly alapított Csermák Tibor-díjat a legnépszerűbb gyerekfilm kapja, ezen kívül többek közt jutalmazzák a legjobb elsőfilmet, a legjobb diplomafilmet, valamint a legjobb vizsgafilmet, illetve a diákzsűri és a hangzsűri is kiválasztja kedvencét. A fesztivál fő helyszíne a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ, valamint a tavalyi Primanimán megnyílt és évközben is animációs programokkal jelentkező BABtér, vagyis a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér, a koncertek pedig a Zichy Majorban kapnak helyet. A Primanima gyerekfilmjei több magyarországi és erdélyi városban is láthatók lesznek (Székesfehérvár, Sopron, Szekszárd, Sepsiszentgyörgy, Nagyvárad, Csíkszereda).

Wunder Judit: Kötelék

 

6. PRIMANIMA NEMZETKÖZI ELSŐFILMES ANIMÁCIÓS FESZTIVÁL

2017. október 18–21.

Jókai Mór Művelődési Központ (2040 Budaörs, Szabadság út 26)

Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér (2040 Budaörs, Templom tér 12.)

Jegyek a helyszínen és a fesztivál honlapján vásárolhatóak.

Forrás: Primanima