IÁ, a szomorú tekintetű, kíváncsi természetű szamár megszökik egy lengyel cirkuszból. Poroszkálása során Lengyelországból egészen Olaszországig jut, szabadságát megélve abszurd, szívmelengető, tragikus és vicces kalandokba keveredik. Focidrukkerekkel, egy olasz pappal (Lorenzo Zurzolo), egy furcsa grófnővel (Isabelle Huppert) és vadlovakkal is összehozza őt a  sors, miközben nagy csacsi szemekkel szemléli a groteszk világot maga körül. 

Jerzy Skolimowski és IÁ / Forrás: magyarhangya

Jerzy Skolimowski 84 évesen rendezte meg Robert Bresson Vétlen Baltazárjának friss és fiatalos remake-jét. A főszereplő hat szamár elmélyült alakítása, a virtuóz kameramozgás és az ütős filmzene teszik az -t az idei díjszezon titkos favoritjává, mely a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének díja mellett a Los Angeles-i és New York-i filmkritikusok elismerését is begyűjtötte, mielőtt César- és Oscar-díjra jelölték a legjobb nemzetközi film kategóriájában. 

A filmet egyetlen alkalommal, március 1-jén 20:00-tól vetíti a magyarhangya az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében. Az előadásra jegyek már kaphatók a mozi pénztárában vagy online.