A doku „felmutat”, nem megold

Mint azt Kisfaludy András elmondta elsődleges céljuk nem a Kárpát-medencei kisebbségi etnikumok, nemzetiségek problémáinak megoldása, hanem elsősorban azok emberi oldalának bemutatása. Ugyanakkor a jelenleg az Ormánságban a helyi cigány közösség felemelkedésének járható útjáról dokut forgató alkotó elmondása szerint a bemutatásra kerülő összesen 50 film egyfelől a hazánkban élő nemzetiségi és etnikai kisebbségek válaszra váró kérdéseit, valamint az ország határain túl élő kisebbségben lévő csoportok nehézségeit kívánja bemutatni, egyfelől továbbgondolás végett a mának, másfelől pedig a következő generáció tagjainak.

A továbbgondolás jegyében a május 28. és 30. között rendezett dokus fesztiválhoz konferencia is kapcsolódik, amelynek egyik előadója Tóth Ágnes, ő az itteni nemzetiségekkel kapcsolatban, míg Szarka László a régió más országaiban élő kisebbségek problémáinak médiában való megjelenéséről tart 15-20 perces vitaindító beszélgetést főként a régió dokus alkotóiból és televíziós szerkesztőiből álló hallgatóságnak. Előbbi az MTA Kisebbségkutató Intézetének igazgatóhelyettese, utóbbi annak igazgatója.

Az Együttélés helyszíne, Esztergom

Az értelmiség, azon belül pedig számos filmes érdeklődése már a '70-80-as évektől intenzíven fokuszált a régióban élő kisebbségben élő népcsoportok problémáira, majd a rendszerváltást követően ez tovább fokozódott és a MADE elnöke szerint számos kiváló alkotás született, amelyeket most igyekeztek összegyűjteni, és versenyeztetni egymással, közülük 25-30 mellé fesztiválsikert is jegyeztek már.

Korábban ugyancsak tematikus rendezvényeket szervezett a MADE. Ilyen volt többek közt a Rejtőzködő történelem, amelyen az elmúlt 50 év legjobb száz dokuját mutatták be, vagy a Rendszerváltás dokumentumfilmjei és a 13 nap remény, amely az addig elkészült '56-os filmek seregszemléje volt.

Az Együttélésen összesen hat díjat osztanak ki, Esztergom - a város a helyi televízión keresztül állja a 17 milliós költségvetésű rendezvény költségeinek nagy részét - és a Duna TV is átad elismerést. A legjobb rendező illetve operatőr munkáját is jutalmazzák, plusz külön díj mellett a Diákzsűri is értékel, valamint a győztes alkotásokon túl még további négy, tehát összesen tíz alkotás kerül fel arra a DVD-re, amely közintézménykehez kerül, és egy esetleges későbbi, akár nemzetközi forgalmazásba szánt televíziós programcsomag alapját is jelentheti. A fesztivál ideje alatt a média szakos diákok lehetőséget kapnak a résztvevő alkotókkal 10 perces portréanyagok helyben történő forgatására és szerkesztésére, amelyeket ugyancsak díjaznak.

Kihívások a Cybertérben

A MADE elnőke és a fesztivál fő szervezője,
Kisfaludy András
Ugyan a dokumentumfilm, mint szó volt róla, elsősorban nem a társadalmi, etnikai, szociális problémák megoldásának eszköze, de megkérdeztük Kisfaludy Andrást, hogy a cyberkorszakba lépett Kárpát-medencei kisebbségi népcsoportoknak szerinte milyen irányba haladva kellene megtalálniuk helyüket a megváltozott körülmények között - értve ez alatt az Európai Unióban történő életet is. Kisfaludy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatából idézve a munkához, a szabadsághoz és a boldoguláshoz való jogot emelte ki.

Az Együttélés alkalmat jelenthet arra, hogy a régióban eddig nem látott alkotások forgalmazása egyáltalán lökést kapjon, ezt segítené elő az említett DVD-kiadvány valamint Kisfaludy András megemlítette a dokumentumfilmeseknek azt a szándékát is hogy a következő országos szemlét immáron nem a hagyományos filmszemlén belül, hanem attól külön tartanák, de a Szemlétől nem teljesen elválva - ennek kidolgozása még folyik hat műhely bevonásával (A Filmszövetség dokus szakosztálya, Inforg. Fórum Film, Dunatáj, Doku Klub, MADE) Erre a jövőbéli önálló dokus rendezvényre igyekeznének olyan nemzetközi szakembereket is meghívni, akik képesek előmozdítani a hazai alkotások nemzetközi televíziós szereplését is.

A régiós dokufilmforgalmazásban fontos szerepe lenne például egy, az Illyés Gyula Alapítvány szerepét betöltő másik intézménynek is. A pénz mellett pedig kiemelt jelentősége van annak is, hogy a régió alkotói gyakrabban – ne csak évente egyszer a Szemlén -, és ne csak formális keretek között találkozzanak és ismerkedjenek egymással és egymás munkáival.