Bánffy György közel négy évtizeden át, 1971 óta volt a József Attila Színház tagja. Sok száz színdarabban, több mint ötven játékfilmben nyújtott emlékezetes alakítást. A magyar nyelv szerelmese volt, színeszek generációit oktatta a szép kiejtésre. Jellegzetes orgánumát minden magyar televíziónéző ismerte, szavalataival számos magyar verset tett ismertté és közkedveltté.

A közönség egyebek mellett Shakespeare Lear királyaként, Othellóként, a Liliomfi Szilvay professzoraként vagy Miller Pillantás a hídról című művének Alfierijeként emlékezhet rá. Örökre emlékezetes marad Széchenyiként Siklós Olga A legnagyobb magyar című monodrámájában. Egyik utolsó, felejthetetlen alakítása Freud megformálása volt Terry Johnson Freud éjszakája, avagy Dalín a szekrénybe című darabjában.

Bánffy György 1927. június 19-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Nemzetiben, egy évig az Állami Bábszínházban, majd 1954-60 között az Operett Színházban játszott. 1960-tól Pécsett ért el nagy sikereket, 1971-től a József Attila Színház tagja volt.

Az egyik legszebben beszélő színészként 1978-tól a Zeneművészeti Főiskola beszédtanára, 1990-től az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke. 1983-ban a kiváló művész minősítéssel díjazták munkásságát. 2001-ben Kossuth-díjat kapott a magyar nyelvi kultúra fejlesztése terén szerzett elévülhetetlen érdemeiért, irodalmi értékeink kiváló tolmácsolásáért, emlékezetes színészi alakításaiért, egész életútja elismeréseként. 2010-ben megkapta a Magyar Szabadságért-díjat.

Olyan filmekben játszott, mint a Magasiskola, a Mephisto, a Redl ezredes, a Tüske a köröm alatt vagy a Tiltott terület, amelyet 1969-ben díjaztak a Velencei Filmfesztiválon is.

1985 és 1994 között országgyűlési képviselő is volt. Közben 1989-ben belépett az MDF-be, és a második ciklusban a párt frakciójában és több parlamenti bizottságban dolgozott. Ő volt a Magyar Vadászok Országos Szövetségének elnöke is.