Színpadi és filmes munkásságával elnyerte Izrael legnagyobb elismerését, az Izrael-díjat, s emellett a világhírű színészt jelölték Oscar- és Tony-díjra is, és kétszer is megkapta a Golden Globe-díjat.

1960-ban a Haifa Színház egyik alapítója volt, majd vezető színésze lett. Első filmszerepét Peter Frey I Like Mike című alkotásában játszotta 1960-ban, majd 1963-ban részt vett Menachem Golan Eldorado című produkciójában.

Izrael másik legendás művészével, Uri Zohárral megalakította a Bacal Jarok - Újhagyma - nevű szórakoztató zenekart és színtársulatot, amellyel a hatvanas évek elején az országot járták, és amelynek számos jelenetét Efrájim Kishon (Kishont Ferenc) magyar származású író jegyzi. Ekkor született meg a csetlő-botló új bevándorló, Szalah Sabbati Izraelben különösen ismertté lett karaktere, melyből Kishonnal 1964-ben rendkívül sikeres játékfilmet forgattak. Ez lett a mai napig az egyik legnépszerűbb és legjövedelmezőbb izraeli film.

 

1967-ben Topol Londonba költözött, hogy eljátssza világszerte legismertebb szerepét, Tevjét, a tejesembert a Hegedűs a háztetőn című, a West Enden bemutatott musicalben. Öt évvel később a kanadai Norman Jewison rendezte filmváltozatban is ő alakította Tevjét, s ezért a szerepért is elnyerte 1971 -ben a Golden Globe-ot a musical vígjáték kategóriában, és még abban az évben jelölték a legjobb színésznek járó Oscar-díjra is. Tevjét több mint 3500 alkalommal játszotta el színpadon.

A művész szerda este hunyt el tel-avivi otthonában, családja körében. Társadalmi szerepvállalását és érzékenységét jelzi, hogy alapítványt hozott létre és vezetett beteg és fogyatékossággal élő gyerekek és családjaik táboroztatására.

Forrás: MTI