A két bennszülött a Man to Man-benA Man to Man Joseph Fiennes és Kristin Scott Thomas főszereplésével készült. Az általuk megformált hősök a 19. század kalandorai, akik az ember és a majom közötti kapcsolatokat kutatják Közép-Afrikában. A film, melyet a francia Régis Wargnier rendezett, és Dél-Afrikában, Angliában és Skóciában forgattak, a világ figyelmét Afrikára kívánja terelni. A hivatalos, 26 nagyfilmből álló programban két másik alkotás is afrikai témával, a ruandai népirtással foglalkozik: a Sometimes in April és a Hotel Rwanda. Ugyancsak ide köthető a Fokváros környékén játszódó új Carmen-feldolgozás.

A Man to Man-ben Fiennes egy skót antropológust alakít, Jamie Dodd-ot, aki helyi vadászok társaságában az 1870-es években keresztül utazik az afrikai esőerdőkön. Társául szegődik a Scott Thomas által játszott kalandorcsaj is. Miután Dodd úgy véli, hogy a bennszülött törzsek révén megtalálta az ember és a majom között az evolúciós kapcsolatot, a "hiányzó láncszemet", elfog két pigmeust, akiket hazavisz magával Skóciába. 

A film azt a konfliktust dolgozza fel, ami Dodd és két tudós kollégája között tör ki. Dodd ugyanis megkedveli a két foglyot, és elhatározza, hogy szabadon engedi őket. A másik két tudós azonban pusztán kísérleti alanyoknak tekinti őket, és karrierjük építésére akarják használni a bennszülötteket.  

Wargnier, aki 1993-ban Indokína című filmjével a legjobb külföldi Oscar díját söpörte be, maga jegyzi a forgatókönyvet is a ghánai születésű William Boyd-dal közösen. A rendező célja az volt, hogy egy rasszizmust tárgyaló didaktikus film helyett az emberi drámára összpontosítson művében. Az újságírókból és kritikusokból álló, köztudottan nyers berlini közönség azonban nem fogadta túl lelkesen a filmet, és hangos fújolással jutalmazták. A kritikusok éppen a rasszizmus elleni állásfoglalást hiányolják a filmből, amely ennek hiányában csupán nevetséges konklúziókat tartogat a nézőnek.

A Man to Man a versenyben lévő 22 film között szerepel a fesztiválon. A zsűri elnöke A függetlenség napja rendezője, Roland Emmerich. A díjátadásra február 19-én kerül sor, 20-án pedig véget ér majd a berlini seregszemle, amely Cannes és Velence után/mellett a legfontosabb filmes mustra a világon.

Több mint 1000 vetítés

A csütörtöki vörös szőnyeges felvonuláson híres hollywood-i színészek emelték a fesztivál fényerejét: Fiennes és Scott Thomas mellett ott volt Bruce Willis, Goldie Hawn és Jerry Lewis is.

A megnyitót némileg beárnyékolta, amikor a fesztiváligazgató David Kosslick bejelentette, hogy a francia Humbert Balsan producer, - aki egyébként Tarr Béla készülő filmjének, a Londoni férfinek is producere volt -, pár órával azelőtt meghalt, miután a reggeli órákban öngyilkosságot követett el. 

Kosslick, aki 2002 óta igazgatja a rendezvényt, elsősorban az európai mozira irányította a fesztivál idei figyelmét. A 22 versenyfilm között 14 európai alkotás található. Ugyancsak jelentős a világpremierek száma, 17 filmet Berlinben mutatnak be először. Ezek közül pedig 6 esetben elsőfilmes rendező munkájáról van szó.

Az Arany Medvéért folyó küzdelemben négy francia alkotás vesz részt, ezen kívül három filmben koprodukciós partnerként vettek részt. A németek, akik tavaly a Fallal szemben című filmmel elvitték a fődíjat, idén három önálló mozival és egy koprodukcióval vannak jelen. Az amerikaiak ugyancsak három nagyjátékfilmet versenyeztetnek.

A fesztiválon összesen 344 filmet tűznek műsorra, 400 ezer jegy várja a látogatókat a több mint ezer vetítésre. Az afrikai téma mellett néhány film erejéig Berlin megidézi a pornótörténelmet is. Levetítik például az Inside Deep Throat (Mély torok) című "klasszikus", 1972-es amerikai produkciót.

Jelenlétünk Berlinben

A magyar vonatkozások között első helyen említendő a néhány nappal ezelőtt a versenyprogramba mégis beillesztett Sorstalanság, Koltai Lajos filmje Kertész Imre regénye alapján. A Panoráma szekcióban bemutatkozik a Dallas, a Retrospektiv programjában Szabó István Tűzoltó utca 25. című filmje szerepel. A Forum műsorán pedig egy európai szkeccsfilm: Lost and Found címmel, melynek egyik epizódját Mundruczó Kornél rendezte.

Gryllus Dorka, a Dallas Pashamende főszereplője (és azóta az idei Magyar Filmszemle legjobb színésznője) meghívást kapott az ifjú tehetségeket bemutató Shooting Stars programba.

A Berlini Fesztivál 500 fiatal filmest hívott meg a világ különböző részeiből, hogy részt vegyenek a Talent Campus programjában, mely a tehetségek találkozását és fejlődését hivatott elősegíteni. A magyarok közül 12-en utaztak Berlinbe emiatt: Kecskés Karina színésznő, Igor és Ivan Buharov, Vándor Csaba, Hana Yamazaki filmrendezők, Papp Bojána dokumentumfilmes, Blaumann Edit látványtervező, Gyenge Zsolt filmkritikus, Jaross Viktória koreográfus, valamint kisjátékfilmes rendezőink közül: Horváth Miklós, Garami Richárd és Béres Dániel - aki egyébként a filmhu munkatársa.