A legnépszerűbb balatoni filmfesztiválon tavaly életműdíjat kapott Kassai Ilona, és számos film alkotóját díjazták. A legjobbak idén is minden kategóriában átvehetik a Bujtor István-díjat, és milliós pénzjutalmat oszt szét a szakmai zsűri – közölte Lutter Imre fesztiváligazgató.

Bujtor István neve összeforrt a hazai filmgyártással. Az Ötvös Csöpi-filmekkel nemzetközileg is teret hódító Balázs Béla-díjas színész, rendező, forgatókönyvíró és producer szellemi örökségének folytatásaként évente rendezik meg Balatonszemesen a Bujtor-család részvételével zajló filmes seregszemlét.

A versenyprogramba fikciós rövid- és egész estés film, kísérleti film, dokumentum- és ismeretterjesztő film, animációs alkotások és versfilm is nevezhető. Olyan filmeket várnak, amelyek a humor bármilyen formájával élnek, vagy drámai cselekményt, fordulatot tartalmaznak, valamilyen rejtély, bűnügy, titok körül zajló cselekményt dolgoznak vagy tárnak fel, de költészeti alkotásokat, verset, balladát, költői életművet feldolgozó, avagy az emberi élet sokszínűségét, sorsokat, életutakat ábrázoló alkotás is nevezhető.

Az Ötvös Csöpi-filmek vetítése, a számos zenei, gasztro- és családi program mellett a fő vonulatot idén is a versenyfilmek vetítése és az ahhoz kapcsolódó pódiumbeszélgetések, közönségtalálkozók képezik majd. A Bujtor István-díj mellett milliós díjazás várja a filmes alkotókat, produkciós cégeket, filmgyártókat.

A fesztivál fővédnöke Bujtor Judit, Bujtor István özvegye, igazgatója Lutter Imre Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer, aki ebben az évben is több, méltán nagyszerű és elismert alkotót kért fel maga mellé a versenyprogram szakmai zsűrijébe. A zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, az SZFE, az ELTE és a Metropolitan egyetem tanára, Fábri Zoltán tanítványa. A fesztivál igazgatója Lutter Imre Radnóti-, Wlassics- és Bánffy-díjas előadóművész, producer, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnök.

Nevezni ezen a linken lehet.

A nevezési határidő 2022. május 15.

A verseny nevezési feltételei ezen az oldalon találhatók, az aktuális információkat a Bujtor István Filmfesztivál Facebook-oldalán olvashatod el.

A képek forrása a fesztivál Facebook-oldala.