Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO GO, az Amazon Prime, az Apple+, a Cinego, a Filmio és egyebek kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

Zero Fucks Given

Hol és mikor? Mubi és már elérhető

Rugalmas, nyitott, proaktív. A kötelező tulajdonságok minden huszonegyedik századi önéletrajzba. Az Adèle Exarchopoulos főszereplésével készült Zero Fucks Given a légiutaskísérők munkája és felületes kapcsolataik ábrázolásán keresztül jeleníti meg a fiatalságot terhelő gyökértelenséget, a folytonos változás szükségességét. A film címe a főszereplő, Cassandre (Exarchopoulos) attitűdjére vonatkozik: lélekromboló életkörülményei megfosztják valós vágyaitól és elképzeléseitől, eleinte úgy tűnik, egyetlen életcélja, hogy egy jobb légitársasághoz kerülhessen. De a látszat ellenére van, ami mégis fontos neki.

The Movement of Things

Hol? Dafilms.com és már elérhető

Rövid beszélgetések, pirkadattól munka a földeken, kenyérdagasztás és teregetés, csónak a fodrozódó víztükrön, séta hazafelé az alászálló ködben. Manuela Serra dokumentumfilmje egy portugál falu hétköznapjairól, hagyomány és munka rutinjáról, a fogyasztásra és globalizációra egyre nyitottabb, de a földet és a rituálékat még közelről ismerő emberekről szól. A parasztok félszavakból is értik egymást, minden gesztus és mozdulat tökéletes rendben és folytonosságban zajlik. A film szikár párbeszédeiben mutatkozik meg a parasztok szeretetteljes öniróniája.

Outer Range

Hol és mikor? Amazon Prime Video és április 15.

A Josh Brolin főszereplésével készült sorozat első pillantásra egy tipikus, modernizált westernnek tűnik, amiben a letűnt idők értékrendszere szerint élő cowboy a 21. század kihívásaival küzd, hogy megőrizze a családi ranchet és egyben tartsa a famíliát. Ehhez azonban hozzá adódik egy gyilkosság, egy titokzatos idegen (Imogen Poots) és egy még nála is titokzatosabb, természetfeletti fekete lyuk, ami épp a főhős birtokán nyílik. Ez így együtt már bőven elég izgalmas, hogy helyet szorítsunk neki az ígéretes idei sorozatok zsúfolt listáján.

Válassz vagy meghalsz 

Hol és mikor? Netflix és április 15.


Kayla csóró egyetemista, akinek igencsak jól jönne a 100 ezer dolláros nyeremény, amit egy rég elfeledett, 80-as évekből származó videójátékkal lehet megnyerni. Csakhogy a játék nem az, aminek látszik, és elkezdi felforgatni a fiatal programozó valóságát. Az erősen Black Mirror-beütésű brit film biztosan remek móka lesz a technológiai és pszichológiai horrorok rajongóinak, ráadásként még az eredeti Freddy Krueger, azaz Robert Englund is feltűnik benne.

Batman

Hol és mikor? HBO Max és április 18.


Lefő a kávé, mire kilép a sötétségből a denevérember. Ez akár kritikaként is hangozhat, de pont az idő elnyújtása és a tempó leszedálása teszi egyedivé és minden korábbi résznél nyomasztóbbá az új Batmant. Más téren is újdonságot hoz Matt Reeves szuperprodukciója: vonzó alternatívát mutat fel a Marvel-univerzum jellegtelenre csiszolt kinézetével szemben és bátran feszegeti a látványfilmek határait. Ráadásul Robert Pattinson és Zoë Kravitz párosának köszönhetően ismét van erotikus izzás egy képregényfilmben. Feketén örvénylő, bámulatos élmény, amit most a tévénk előtt is átélhetünk.

Végtelen matrjoska – 2. évad

Hol és mikor? Netflix és április 20.

Budapesti háttérrel és pár különleges magyar cameoval (Orosz Ákos, Bordán Lili) visszatér a Netflix nagysikerű időcsavaros sorozata. Az első évadban számtalanszor végignéztük, ahogy a mélyen cinikus Nadia (Natasha Lyonne) szétcsúszott születésnapi bulija a lány halála újra meg újra lejátszódik. A második évadban hasonlóan őrült lendülettel folytatódik a története, de ezúttal elhagyja a szülinapi időhurkot, és egy új időkapun keresztül egészen saját családjának kelet-európai gyökeréig visszaugrik, hogy szembenézzen a saját démonaival.

Menekülés

Hol és mikor? Cinego és április 21.

A dán Jonas Poher Rasmussen felkavaró animációs dokumentumfilmje hiába írt Oscar-történelmet a három jelöléssel, az Akadémia tagjai sajnos nem ismerték el nagyszerűségét. Pedig a Menekülés az utóbbi évek egyik legjobb filmje, mely egyszerre nagyon személyes és univerzális. A harmincas éveiben járó Amin gyerekkori iskolatársának mondja el hogyan menekült a családjával Afganisztánból Moszkvába, majd onnan Dániába a 80-as években. Elképesztően embertelen helyzetek, folyamatos félelemben levés, bujdosás és önmaga megtagadása. 20 év után először nyílt meg gyerekkoráról a férfi, a fájó emlékek pedig nemcsak őt, hanem a nézőt is mélyen megrázzák.

Tűzoltó utca 25

Hol és mikor? Filmio és április 21.

Éjszaka is bontják a szomszéd házat, hőség van, a lakók nem tudnak nyugodtan aludni. Szabó István rendező és Sára Sándor operatőr különleges képei egy szürreális álomvilágba vezetnek el. Egy pesti bérház lakóinak csapongó emlékei több generáción átívelő családi történetekké állnak össze. Álmaikban felelevenedik és a jelen részévé válik együtt átélt múltjuk, a háborúk, az üldözések, a nélkülözések – közel hat évtized történelme.

Miénk a város 

Hol és mikor? HBO Max és április 25.Minden idők egyik legzseniálisabb tévésorozata, a Drót alkotója, David Simon ismét Baltimore bűntől fűtött városára helyezi a fókuszt. Egy 25 éves fekete férfit a rendőrség őrizetében megölnek, zavargások törnek ki. A rendőrség ellen szövetségi vizsgálat indul, miközben egy elit civil ruhás alakulatot az utcán egyre növekvő drog- és fegyverrakomány eltüntetésével bízzák meg. A Drótban példátlanul megfestett szerteágazó bűnügyi háló a 2010-es évek közepére sem látszik rendeződni, David Simon pedig biztos kézzel ereszkedik le újra rendszerszintű korrupció mélyére.

A légikísérő – 2. évad

Hol és mikor? HBO Max és április 28.

Az HBO Max egyik első nagy sikere volt a szétszórt, állandóan bajba kerülő stewardessről szóló romantikus thriller-sorozat. Kellemes hétköznapi esti időtöltésnek bizonyult követni a Kaley Cuoco által mesterien megformált főszereplőt, Cassie-t. Egyaránt lekötötte a figyelmet a személyes drámája, vagyis az állandó küzdelme az alkohollal és a műfaji szál, vagyis a nyomozása, hogy miért ébredt egy holttest mellett egy átmulatott éjszaka után. A folytatásban már próbál józan életmódot folytatni, de a CIA-nak dolgozva így is belekeveredik egy újabb veszélyes ügybe: mintha valaki a személyazonosságát kísérelné meg ellopni.

Evolúció

Hol és mikor? Cinego és április 28.


Mundruczó Kornél Cannes-ban debütált Evolúció című filmje három fejezetben, három generáción keresztül mutatja be a holokauszt traumáit, az anyáról lányára, majd fiára „továbbörökített” családi félelmeket és problémákat. Hogyan határozza meg egy holokauszttúlélő életét a félelem? Hogyan nehezítheti meg a leszármazottak életét valami, amit nem éltek át? Mit jelent a holokauszt traumája és a zsidó örökség egy mai tinédzsernek, aki csak családi legendákon, ezerszer elmondott történetekben hallott a haláltáborok borzalmáról? Szükséges-e a felfoghatatlan fájdalom és nélkülözés emlékét belenevelni a következő generációba?