Az utóbbi években a magyar és a román filmipar is számtalan strukturális változáson ment keresztül, ami a filmműfajok változására is kihatott. Dr. Virginás Andrea, a kolozsvári Sapientia Egyetem Filmművészet, fotóművészet és média szak tanszékvezető egyetemi docense egy angol és egy magyar nyelvű előadást is tart az alábbi időpontokban a Filmtudomány Tanszék szervezésében

Május 10. kedd 16 óra, Főépület 011-es terem        
Media Technologies and Collective Memory-Work: Freezing the Past in Analogue Photography, Deframing It in Film and Degrading It on the Laptop? 

Május 11. szerda 16 óra, A. épület Gombocz Zoltán terem (fszt. 047-es terem) – előadás és könyvbemutató         
A műfajiság lehetőségei európai kis mozis kontextusban: magyar és román esettanulmányok 

Az előadás után könyvbemutató beszélgetésre kerül sor. Virginás Andrea tavaly ősszel megjelent angol nyelvű kötetéről, a Film Genres in Hungarian and Romanian Cinema: History, Theory, and Reception című könyvről a szerzővel Varga Balázs beszélget. 

A magyar és a román filmipar a kelet-európai térségen belül csomóponttá vált, Viriginás könyvében amellett érvel, hogy ezt a folyamatot esetenként az Erdély történelmi tartományon keresztül megvalósuló kulturális átfedések is elősegítik. Filmtörténeti áttekintést alkalmaz, a kis nemzeti mozik tanulmányozása mellett filmműfajelmélettel és a kultúraelmélettel foglalkozik, és azt vizsgálja, hogy a Hollywoodból származó klasszikus filmműfajok hogyan váltak fontos hivatkozási alappá a kelet-európai filmek fejlődésében.

Virginás kiemeli, hogy a magyar és román műfaji filmek az adott műfaji normákon belül érvényes fejlődést mutatnak, és ezért be kell őket illeszteni a témáról folyó globális diskurzusba. A filmtudományok, a kelet-európai tanulmányok, a kultúratudományok és a történelemtudományok művelői különösen hasznosnak találhatják majd ezt a könyvet, és persze az előadásokat is.