Az Egy nő fogságban tavaly január óta a világ filmfesztiváljait járja. Több, mint 80 hazai és nemzetközi fesztiválra kapott meghívást, megjárta a Sundance Filmfesztivált, Európai Filmdíjra jelölték, és közel 30 díjat nyert el eddig - köztük a magyar és a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját.

A felkavaró alkotás az 52 éves, rabszolgaként tartott Maris történetét követi, aki tíz év után megpróbál kitörni a fizikai és lelki elnyomásból, és úgy dönt, megszökik.


A modernkori rabszolgaság jelensége nem egyedi és elszigetelt: a Global Slavery Index (GSI) jelentése szerint ma Magyarországon legalább 36.000 ember él rabszolgasorban. A hazai szakemberek szerint ez a szám jóval nagyobb lehet a gyakorlatban: egy tízezer fős magyar településen 50-100 rabszolgával is találkoznak.

A film alkotói és forgalmazója közös kampánnyal szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy áldozatok a közvetlen közelünkben is élhetnek, de segítség nélkül nem tudnak kilépni kizsákmányolt helyzetükből. "Filmemmel szeretném a néző figyelmét felhívni arra, hogy a társadalom perifériáján élő emberek sorsát erősen befolyásolja, hogy tudomást veszünk-e róluk, vagy sem." - mondta Tuza-Ritter Bernadett, a film rendezője, aki a megrázó forgatásról személyesen is mesélt nekünk.

Az alkotók célja, hogy segítséghez jusson, aki ki akar szabadulni egy lehetetlen helyzetből - akit egy másik ember fogva tart, futtat, belőle él, magát eltartja, kizsákmányol, bánt, terrorizál és lelkileg, testileg sanyargat, fenyeget, megaláz.

SEGÍTENÉL? SEGÍTSÉG KELL?

Ha Te is bajba kerültél, vagy tudsz hasonló helyzetben lévő áldozatról, hívd az Országos Kríziskezelő és Információs Telefont: 06-80-20-55-20 (éjjel-nappal ingyenesen, anonim hívható) vagy küldhetsz privát üzenetet a SZABAD ÉLET nevű FACEBOOK oldalra, ahol konkrét segítséget kaphatsz!

ADOMÁNYGYŰJTÉS az áldozatok tájékoztatására és megsegítésére:

SZENT JAKAB SEGÉLYEZŐ ALAPÍTVÁNY

MagNet Bank: 16200209-00233846

Közlemény: Egy nő fogságban - Adomány

További információ a modenkori rabszolgaságról és a segítségnyújtásról a film hivatalos oldalán olvasható.

Forrás: ELF Pictures