A tavalyi esztendő egyértelműen az elsőfilmesek éve volt: a 10. Észt hét keretében műsorra tűzött négy játékfilm közül hármat pályakezdő rendezők jegyeznek. Március 16-án, csütörtökön a Zavarba ejtő napok című filmmel indul a vetítések sora a budapesti Művész moziban. Triin Ruumet rendező alkotása tavaly tavasszal a Karlovy Vary filmfesztivál East of the West szekciójának különdíját nyerte el. Ezek után magától értetődő volt, hogy hazájában is bezsebelje az összes komoly elismerést. A Zavarba ejtő napok a 90-es évek Észtországába repíti el a nézőt, ahol az illegális fakitermelés, a neonszínű melegítők és a spontán faluközi rallyk részét képezték a mindennapoknak. A vetítésen Triin Ruumet rendező is részt vesz.

 

Az örök filmes alaptéma, a férfi-nő kapcsolat az észteket sem hagyja hidegen. Vallo Toomla Színlelők című filmjének hősei dúsgazdag barátaik tengerparti villájában próbálják rendbe hozni megromlott kapcsolatukat. Amikor egy ismeretlen párnak menedéket nyújtanak a vihar elől, az események különös fordulatot vesznek. Ezen a vetítésen is ott lesz a rendező, Vallo Toomla, aki a filmet követően szívesen válaszol a kérdésekre.

 

A Műszakváltás című rövidfilmjével néhány éve számtalan fesztiváldíjat begyűjtő Anu Aun Pólusok című mozija Tallinn legvonzóbb arcát mutatja meg a Hidroplánhangártól a tengerparton és a romantikus faházakon át a Kultúrkatlanig, miközben fiatal hőseinek történetén keresztül a pszichés zavar és a normalitás viszonyát vizsgálja. Néhány éve nagy sikert aratott az Észt héten a Gombászók című film. Rendezője, Toomas Hussar idén egy abszurd kémtörténettel, A kém és a költővel tér vissza, melyben ismét megcsillantja fanyar humorát, élvezettel ironizálva a túlzott hazafiasságon vagy az alkotó emberek lelki kínjain.

 

Az Észt hét hagyományaihoz híven ismét bemutatkozik a nemzetközileg is elismert, egyedi hangú észt animáció is. Idén a legújabb termés műsorra tűzése mellett egy válogatás is látható lesz az egyik legjelentősebb animációs rendező, Ülo Pikkov kísérleti és bábanimációs munkáiból. Ülo Pikkov az élő észt animációs legenda, Priit Pärn tanítványa volt. Filmjei állandó vendégei a világ animációs fesztiváljainak, ahonnan több esetben is díjjakkal térnek haza. Rendez, producerkedik, animációt oktat az Észt Művészeti Egyetemen, valamint egy animációelméleti könyv szerzője.

Legújabb filmje, a dokumentumfilm és a bábanimáció esztétikáját ötvöző Üres tér alapjául az Észt Köztársaság egykori tisztjének története szolgál, aki a szovjet időkben a letartóztatás elől bujkálva 11 évet töltött egy pincében. Ülo Pikkovval március 16-án a budaörsi BABtér animációs bázison, március 18-án a Művész moziban találkozhat a közönség.

A március 26-ig tartó rendezvénysorozat eseményeiről ide kattintva tájékozódhatunk.

Címlapon: Triin Ruumet, a Zavarba ejtő napok rendezője