KMH Film: Megtalálták a Pál Adrienn főszereplőjét

A KMH Film legfontosabb projektje A vírus és a Friss levegő alkotójának, Kocsis Ágnesnek a következő produkciója, a Pál Adrienn. Az alkotók már túl vannak az egyik legkomolyabb kihíváson: megvan a film főszereplője. Pusztai Ferenc producer szerint szeptemberben már neki is láthatnak a forgatásnak. Ugyancsak a Print KMH-nél készül Krasznahorkai Balázs szerzői alkotása is, az Egykéthá, és a Szabó Réka Team building-je is.

Krasznahorkai Balázs: Egykéthá - A KMH Film honlapja 

Katapult Film: A titkos bordély

A Katapultfilm vezetője, Angelusz Iván szerint a magyar-román-német koprodukcióban készülő Hajdu Szabolcs-film, a Bibliotheque Pascal magyarországi szakasza a leglátványosabb. Hajdu Szabolcs filmjében szerepel egy nem nyilvános nyilvánosház, amelyet a Fővárosi Vízművek telepén álló egyik épületben rendeztek be, felhasználva a karbantartási téren kihívásokkal küszködő épületek állagából fakadó hangulati világot. Az októberi utolsó szakasz romániai, londoni, németországi helyszíneken készül majd, és a tervek szerint jövő év elejére, valamikor a cannes-i válogatás környékére lesz kész a film. Elindultak M. Tóth Géza egész estés animációs filmjének, a Tomi harcának munkálatai, jön az új magyar B-film-hullám Szajki Péter Intim fejlövés című filmjének formájában, Groó Diána a Vespa mellett történelmi vonatkozású filmre készül Regina címmel, Erdélyi Dániel pedig a Security akcióthrilleren dolgozik.

Jelenet a Bibliotheyue Pascal-ból - A Katapult Film honlapja 


Cameofilm: Sci-fi és történelem

A Cameofilmnél forog Vágvölgyi B. András több éve húzódó '56-os filmje, a Kolorádó Kid. Kreuzer Béla (Nagy Zsolt) szerencsejátékos, nagydumás pesti srác, akinek életébe beleszól a történelem: az 1956-os forradalomban való részvételéért három évvel később letartóztatják, és 15 év börtönbüntetést kap. A CameoFilm honlapjának tanúsága szerint a Honeymoon-nál készülő Lem-adaptáció, az 1 forgatásába a Cameo is besegít. Ugyancsak cameós produkció Bódis Kriszta Kemény vaj és Herczeg Attila A gyilkos a házban van című alkotása.

Jelenet a Kolorádó Kidből - A Cameofilm honlapja


Laokoon Film: Adás, Kocsonyaember és Szerb Antal-adaptáció

Boldog új élet rendezője, Bogdán Árpád ismét új tervek megvalósításán dolgozik a Laokoon-nál. Sipos Gábor és Rajna Gábor szerint a párhuzamosan futó Halottlátók és Lee Annácska meg én című projektek közül a sorrendet az elkövetkező pályázatok döntik majd el. Mellette A hangya és a tücsök vagy az Idegen szokás című kisfilmekkel hazai szemléken már szereplő Csáki László most a miskolci Avas-telep hangulatát igyekszik megörökíteni, a tervezett dokufilm a Bádogváros címet viseli. Szecsanov Martin friss, vicces, az áldoku műfaját kiparodizáló munkája, a Lopott ritmus - Hipihopi után Zánkay Pirossal egy körülbelül 10 perces rövid alkotást, a Kocsonyaember-t készül leforgatni. A Laokoon koproducerként beszáll a már említett katapultos B-filmek (Szajki Péter: Intim fejlövés) és a Filmpartners-es Vranik Roland-film, az antiutópisztikus Adás gyártásba, a Focus Filmmel pedig közösen forgatnák le az Utas és holdvilág filmes adaptációját.

Avasi nosztalgia - A Laokoon Film honlapja


Proton Cinema: Delta, Szindbád és fiatal tehetségek


A Filmszemlén elismert és Cannes-ban Fipresci-díjat nyert Delta nemzetközi fesztiválkörúton van, Szarajevó után Haifában (szeptember 27-október 4.), majd Antalyában (október 19-28) szerepel Mundruczó Kornél alkotása. A rendező nem szeretne sokáig várni következő filmjének elindításával és tervei közt szerepel, hogy a Bertók Lajossal készített felvételeket animációkkal kiegészítve teljesértékű alkotást tegyen le az asztalra. Nagy Bálint és háromfős alkotó csapata valószínűleg szeptembertől forgathat egy körülbelül negyedórás kisjátékfilmet, a Csak segélyhívás-t. Bodzsár Márk Keresztek című alkotása, a fiatal alkotó első egészestés nagyjátékfilmje, remélhetőleg Proton-munkaként valósul majd meg. Petrányiék koprodukcióban szeretnék tető alá hozni Rácz Erzsébet egészestés Für Elisét, valamint a Filmpartnersszel közösen Nyitrai Márton ugyancsak első nagyjátékfilmjét, a Billogot. Mundruczó Kornél, Petrányi Viktória és a Cirko Gejzír Mozi vezetője, Balassa Péter szeptember végén az egykori Szindbád mozit Kino néven nyitják meg újra a közönség előtt.

Jelenet Bodzsár Márk vizsgafilmjéből - A Proton Cinema honlapja

Filmworks: Szipál-doku, a Ha(gy), az Alá-fölé harmónia és az Acro

A főként színházi projektek filmezésében utazó Filmworks-nél az előadások felvételei mellett készül Papp Szilvia rövidje, Gothár Márton vágó siklóernyős filmje, Oláh László Olivér pedig Szipál Mártonról forgat egy szerteágazó életrajzi dokut, ami akár fotóművészeti sorozattá is kinőheti magát.

Szipál Márton, aki nem öregszik A Filmworks honlapja


Duna-műhely: összesen 17 film

A Duna Műhely, a Kép-Árnyék és a Mediawave keretei közt jelenleg összesen 17 kisfilm,  animáció és dokumentumfilm készül vagy forgott le Durst György produceri közreműködésével. Készül a Vonat, Can Togay a Börzsönyben leforgott munkája, valamint Bálint Ibolya az Eladó, illetve Csuja László (Szivarfüst) Slukk munkacímen dolgozik legújabb alkotásán. Igor Buharov (Lassú tükör) Super 8-ra forgatott A szülés fokozatai című rövidje az utómunkálatoknál tart. Ugyanakkor a Buharovok a Kép-Árnyék műhelyben már legújabb, Kormánytörésben című alkotásukon dolgoznak. Nemes Gyula 16 mm-es filmre forgatott lírai hangvételű filmje, a  Letűnt világ, amely a Kopaszi gát lebontását és átépítését kíséri nyomon Karlovy Varyban is bemutatkozott, ahol a legjobb dokunak járó díjat nyerte.

Forog Can Togay filmje, A Vonat

Inforg Stúdió: Muhi Mungiu-val dolgozna

Jelenleg az Inforgban készül Lakatos Róbert (Bahrtalo!) következő filmje, a vélhetően Erdélyben játszódó Big Transilvanian Show (ez egyelőre munkacím). Az Inforg szívesen beszállna Cristian Mungiu (Négy hónap, három hét, két nap) következő filmjébe, a Külvárosokba is. Német, lengyel, román és magyar együttműködéssel készül a legújabb Deák Krisztina-film, az Aglaja, és Enyedi Ildikó Volt munkacímen futó projektje mellett folyik Fliegauf Benedek következő munkájának, a Wombnak az előkészítése is az Északi-tengeren. Az Inforg koproducerként részt vesz a Cannes-ban felfedezett Wong Chao következő munkájának a Starting Overnek  (Újrakezdés) a megvalósításában, amelynek  a forgatása nemrég fejeződött be. 
 
Kép a The World is Big című bolgár filmből Az Inforg Stúdió honlapja

Filmpartners: Teljes nagyüzem  

Hajdu Szabolcs új filmjből, a Bibliotheque Pascalról a Filmpartners is kiveszi a részét. Köves Krisztián Károly első egészestés, angol nyelvű filmjének, a Werknek a forgatása szeptemberben kezdődik. A Vranik-utópia, az Adás a Laokoonnal közösen készül. A leginkább előrehaladott állapotban Forgács Péter Hunky blues című dokumentumfilmje van, amely az 1945-ig Amerikába emigrált magyarok sorsát, életét mutatja be. A Kalandorokkal bemutatkozó Paczolay Béla és az Állítsátok meg Terézanyut! rendezője, Bergendy Péter is új egészestésre készül.

Koncepció a Werk című filmhez - A Filmpartners honlapja

Popfilm: Napszúrás és hullámzás

A Fehér Károly vezette Popfilmnél jelenleg Horváth Lili Napszúrásának utómunkálatai folynak, de már leforgott a következő Szemlére szánt Pop-munka, Baktay Anna-Réka alkotása, a Magyar hullám is, amely egy klasszikus rövidfilm, a Palatinus strand hullámmedencéjének hangulatával. A Popfilm a Cameóval közösen szeretné elkészíteni Herczeg Attila első egészestés alkotását A gyilkos a házban van címmel, amely az elő nagyjátékfilm lehet a Fehér Károly irányításával működő cégnél.

Horváth Lili: Uszodai tolvaj - A Popfilm honlapja