A kilencvenes évekre tekint vissza a Nők Lapja Café egy héten keresztül, így az évtized filmjeit is rangsorolták, azzal a csavarral, hogy nem a szerkesztőség szavazatai, hanem magyar filmesek kedvencei alapján alakult ki a 24 filmet tartalmazó végső lista. A Mátrixtól A nagy Lebowskin át egészen az Idétlen időkig csupa nagy sikert aratott, világszerte ismert alkotás példázza, bizony jó időszaka volt ez a filmnek. A legjobbak közé két magyar film jutott be, a Sátántangó és az Enyedi Ildikó által jegyzett Simon mágus.

Az NLC a 24 magyar rendező, producer és forgatókönyvíró saját listáit is lehozta – kérés volt feléjük, hogy ne fontos filmekben, hanem személyes kedvencekben gondolkodjanak. És itt válik igazán izgalmassá a cikk, hiszen ezekből a 20-as listákból egy kicsit megismerhetjük a hazai alkotók ízlését, illetve mindig van egy-két váratlan választás. Vajon milyen filmek jutnak az eszükbe, ha azt hallják, kilencvenes évek?

Simon mágus

Baranyi Benő, a Zanox rendezője tényleg komolyan vette, hogy a személyes kedvenceit listázza, szerepel nála a Torrente, a törvény két balkeze. A Veszélyes lehet a fagyit jegyző Szilágyi Fanni alighanem szintén a régi szép emlékek miatt rakta fel a Babe-et. Teljesen érhető választások, rengeteg magyar ember felnövésében töltött be fontos szerepet töltött be a spanyol rendőr és a beszélő kismalac. Kálomista Gábor producer listája lett talán a leginkább eklektikus, nála megfér egymás mellett a Keresztapa 3, a producerkedésével készült Zimmer Feri és a Good Will Hunting.

A Most vagy soha producerére, Rákay Philipre nagy hatást gyakorolt a Bécsben sétálgató Ethan Hawke és Julie Deply, Reisz Gábor rendezőtől meg szívesen megkérdeznénk, miért pont A vágy tovább élt választotta Hal Hartleytól, és mennyire érzi az amerikai indie rendező hatását a filmjein.

Az is kiderült, hogy a Félvilág, A játszma és a Blokád írója, Köbli Norbert szoros kapcsolatot ápol az egyik legőrültebb Sylvester Stallone-filmmel, A pusztítóval, Zomborácz Virág (Utóélet, Egynyári kaland, A Király) listája pedig felkeltette az érdeklődésünk Az élet egy füttyszó című kubai dráma iránt.

A cikkben megtalálod mind a 24 magyar filmes listáját, ott van köztük Breier Ádám, Dér Asia, Divinyi Réka, Gauder Áron, Goda Krisztina, Hevér Dániel, Kerékgyártó Yvonne, Kálomista Gábor, Kárpáti György Mór, Lichter Péter, Muhi András, Orosz Dénes, Osváth Gábor, Pálfi György, Szajki Péter, Szász Attila, Tiszeker Dániel és Tóth Barnabás.