Legjobb animációs film kategóriában jelölt az Elemi, a Disney és a Pixar saját gyártású animációs filmje. A legjobb vizuális effektek kategóriában több alkotás is versenyez, így Az Alkotó és A galaxis őrzői: 3. rész is, valamint versenyben van az Indiana Jones és a sors tárcsája, amelyet a legjobb eredeti zene kategóriában jelöltek díjra. A legjobb eredeti dal kategóriában az Eva Longoria által rendezett Flamin’ Hot: Egy pikáns sikertörténet című filmben felcsendülő The Fire Inside című dalnak lehet szurkolni.

A fenti filmek mind elérhetőek a Disney+ felületén, ahogyan a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriájában jelölt Az utolsó hangszerjavító műhely is. Ez a különleges dokumentumfilm betekintést enged egy belvárosi raktárba, ahol egy maroknyi elhivatott mesterember több, mint 80 000, diákok által használt hangszert tart karban, Los Angeles ugyanis az egyik utolsó olyan amerikai város, ahol 1959 óta folyamatosan ingyenes és ingyenesen javított hangszereket biztosítanak a diákok számára. 

 

Idén magyar jelöltnek is szoríthatunk az Oscaron, hiszen felkerült a listára Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák című film berendezője. A filmet még elcsíphetjük a hazai mozikban, ahogyan számos más jelöltet is, például a Téli szünet című Alexander Payne-filmet és az Érdekvédelmi terület című alkotást.

Wes Andersontól a Henry Sugar csodálatos története, valamint a Nimona, a Maestro, a Rustin, A gróf és a Nyad című filmek a Netflix, az American Fiction az Amazon Prime, a Megfojtott virágok és a Napóleon az Apple Tv, a Barbie az HBO Max kínálatában elérhető itthon. A négy nővért a BIDF, a 20 nap Mariupolban című dokumentumfilmet a Verzió vetítette. A nemzetközi kategória jelöltjeiről – többek között az Egy zuhanás anatómiájáról – és arról, mikortól láthatjuk őket itthon, itt írtunk. A SkyShowtime március 21-től vetíti az idei Oscar egyik legjelentősebb esélyesét, az Oppenheimert.

Azoknak sem kell lemaradniuk az Oscar-átadóról, akiknek nehézséget okoz hajnalig ébren maradni. Az eseményt követő napon ugyanis elérhető lesz egy 90 perces visszanézhető, összevágott verzió is, reklámszünetek és a vörös szőnyeges bevonulás nélkül. A visszanézhető műsor március 11-én este kerül fel a Disney+-ra, és 24 napon keresztül lesz elérhető. 

A 96. Oscar-díj jelöltjeinek teljes listája itt olvasható.