Milyen lett volna az Itt vagyok eredetileg, és lesz-e még valaha olyan, mi az a generációs film egyáltalán, no meg Cannes, a felvételi és Vida Viktor. Szimler Bálint elmondta nekünk.

szimler_2_500

A debüt filmjét készítő Vécsei Marci is elmondta a magáét nekünk. Beszélgettünk budai úrigyerekekről, filmtámogatási rendszerről, hatásvadászatról, öngyilkosságról és rendezési módszerekről.

vecsei_uglrcsaba_darabontmikold_sz1

És tovább beszélgettünk. Andreas Lustot egészen mostanáig alig ismertük, de Götz Spielmann és Pejó Róbert jóvoltából kibontakozhatott tehetsége.

andreaslust_latogatas_1

Európa legmodernebb filmstúdió komplexumát mutatta be a legnagyobb hollywoodi független stúdió, a Raleigh Studios.

Elkezdődött a 20. Mediawave. Péntek este Szombathely Fő terén nyílt meg a 20. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál.

"Idén harmadszor evett ki a fene Udinébe, nagymuter nyugdíjának annyi, s bár 2010-ben sem úsztam meg, hogy időnként lyukra ne fussak, a korábbi éveknél jóval érdekesebb felhozatalról gondoskodó filmválogatók pár gyöngyszemet is elibém szórtak." A távol-keleti filmek fesztiválján járt Wostry Feri.

Kritikusunk szerint kevesebb naturalizmus és enyhe sekélyesség jellemzi az amerikai sikerszerző Cormac McCarthy Az út című regényének filmes adaptációját.

az_ut_sz1

A Hajónapló sorozatban 12 kortárs írót adaptált 12 kortárs filmrendező. A sorozat Kis Magyar Dekameron címen a Duna Televízió és a Litera közreműködésével folytatódik - a filmnovella pályázaton Szécsi Noémi  nyerte az idei Litera-díjat, Harangi Andrea pedig a nyílt pályázatot.

Tíz éves Török Ferenc Moszkva tér című filmje, ebből az alkalomból kértük az alkotókat, filmes barátokat a Merlines bulin, hogy nosztalgiázzanak a film kapcsán, meséljék el,  milyen jó címeket kaptak régen, és mit húztak az érettségin. Videó!

Múltidézés után nézz bele a jövőbe! Mundruczó Kornél legújabb filmjének előzetese is napvilágra került.