1920 január. Párizsban szembesül a magyar békedelegáció az Antant hatalmak békefeltételeivel. A történelmi Magyarország számára, bosszúból, a modern korban ismert legsúlyosabb büntetést szánják a győztes hatalmak. Az Apponyi Albert vezette békedelegációnak mindösszesen egy napot szánnak, hogy megfogalmazza ellenérveit az igen szigorú feltételekkel szemben.

Június 4-én, a trianoni békeszerződés 100. évfordulóján a Duna Televízióban lesz a premierje a Rátóti Zoltán főszereplésével készült A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című történelmi drámának. A filmet a keszthelyi Festetics-kastélyban forgatták, az Apponyi Albertet alakító Rátóti Zoltán mellett Dánielfy Zsoltot láthatjuk az egykori francia miniszterelnök, Georges Clemenceau szerepében.

(fotó: Médiaklikk)

A történelmi dráma azt a beszédet dolgozza fel, amelyet Apponyi gróf a magyar küldöttség vezetőjeként Magyarországot képviselve 1920. január 16-án, a trianoni béketervezet végleges lezárása után mondott el. Sok szereplővel, korhű díszletek között idézik meg az eseményeket, a beszédet Máthé Áron történész szakértő magyarázataival megszakítva.

A néző a rekonstruált, dramatizált jeleneteken keresztül nem csupán tanúja lehet Apponyi beszédének, de képet kaphat a béketárgyalások atmoszférájáról, történész megszólalások segítségével kiegészítheti tudását, és az izgalmas vizuális megoldások segítségével belehelyezkedhet a békedelegáció helyzetébe.

A Megafilm gyártásában készült alkotást Csillag Mano rendezte, forgatókönyvét a Magyar Királyi Külügyminisztérium által 1920-ban kiadott „A magyar békeszerződés” című kiadvány alapján Csillag Mano, Kálomista László és Dr. Máthé Áron írták. Operatőre Maly László, vágója Poós A. Márton, producere Kálomista Gábor. 

Rátóti Zoltán egyébként nem először ölti magára Apponyi szerepét, a színész Vidnyánszky Attila Tizenhárom Almafa című színdarabjában is őt alakította, amely a Nemzeti Színház idei évadjának utolsó bemutatója volt a járvány okozta leállást megelőzően. 

Az A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében című film június 4-én, 20 óra 15 perckor a Duna Televízióban.

Forrás: MTI / MTVA / Borítókép forrása: Médiaklikk