A kurzuson való részvételre filmes projekttel, még el nem készült, az írás szakaszában lévő rövid- vagy egész estés fimek anyagával lehet pályázni. A bejutott projektek több alkotóval (író, rendező, operatőr, vágó, hangmester) is részt vehetnek a kurzuson. A beválogatott projektek fejlesztése és gondozása két lépcsőben zajlik majd, mindkettő mentori segítséggel.

Struktúraelemzés és forgatókönyvírás (2021. április 10 – május 23.)

A kurzus két alappillére közül az első az elméleti rész, ahol a forgatókönyvi struktúra műfaji alapú működése kerül a középpontba, egy-egy markáns alkotói filmes gondolkodásmód megismerése alapján. A felismeréseket a gyakorlatban, egyéni írásmetódusba, fejlesztési folyamatba építik be.

Forgatási szakasz (2021. augusztus 22 – 29.)

A második rész a gyakorlati workshop, forgatási műhelymunka, önálló forgatókönyvek alapján. A workshop ideje alatt a projektek kulcsjeleneteinek vagy pilot anyagának elkészítésére adódik lehetőség. A forgatási szakaszba jutott három projektet a mentorok választják ki a kurzus során fejlesztett munkák közül. Erre a kurzus alatt elkészült forgatókönyvvel, ill. dokumentumfilmek esetében részletes koncepcióval és forgatási tervvel lehet pályázni. A technikai feltételekről (kamera, fény, hang) korlátozott mértékben a szervezők gondoskodnak.

Az elméleti kurzuselemek hibrid rendszerben, online (Zoom) és élőben (Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér, limitált létszámú résztvevővel) zajlanak mindaddig, amíg a pandémiahelyzet miatti korlátozásokat nem oldják fel. Az augusztusi nyolc napos workshop forgatásainak bázis helyszíne szintén a BABtér lesz.

A forgatások mentorai lesznek többek között: Almási Tamás, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára; Patrovits Tamás, animációsfilm-rendező, grafikuskusművész, tanár és a BABtér kreatív igazgatója, a Primanima alapítója és igazgatója; Szekeres Csaba, rendező, forgatókönyvíró, operatőr, a KJE, PPKE és ELTE oktatója, a Script Reading Project alapítója. Nevéhez kapcsolható a Story Upsys elnevezésű történet-fejlesztő módszer.

A szervezők három kategóriában várnak projekteket:

– Fikciós film
– Animációs film
– Dokumentumfilm

A részvétel ingyenes. A kurzusra történő bejutás feltétele egy rövid szinopszis és rendezői vagy írói koncepció benyújtása, legfeljebb 5000 karakter terjedelemben. A jelentkezéseket a babfilmlab@protonmail.com címre várják. Határidő: március 24., éjfél. Még több infó a műhelykurzusról ezen a linken és a BABfilmlab Facebook oldalán lesz majd elérhető.

A műhely a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával és a Manifeszt Egyesület együttműködésével valósul meg.

Forrás: BABtér