Bagota Béla a Valan – Az angyalok völgye bemutatása kapcsán érkezett hozzánk: bemelegítésként megbeszéltük, miért nehéz műfaj a magyar mozikban a krimi, majd korai éveire voltunk kíváncsiak. Friss rendezői diplomával a zsebében kávét főzött Angelina Jolie filmjének forgatásán, majd számos magyar és nemzetközi produkcióban dolgozott, mire megrendezhette első nagyjátékfilmjét.

Kiderült, hogy a rendezőasszisztens feladatai igencsak összetettek, tisztáztuk, miért állna feje tetejére nélküle minden forgatás. Azt is megtudtuk tőle, rendezői szempontból mit lehetett tanulni abból, hogy egy nagy amerikai produkció second unitjában felügyelte az akciójeleneteket. Az asszisztensként töltött évek során saját filmterveit sem hanyagolta, és az egyik egészen közel jutott a megvalósuláshoz: fájdalmas emlékként idézte fel, hogyan fújták le a forgatás előtt egy hónappal a napfényes lakótelepi thrillerét. Elmondta, hogyan tudott felállni egy ilyen kemény ütés után, és hogy miért nem adta fel végleg a rendezői ambícióit az anyagilag biztosabb asszisztensi karrierért cserébe.

Bagota Béla és Garas Dániel operatőr a Valan forgatásán (fotó: MTI/Veres Nándor)

Meglepett minket azzal, hogy eredetileg mennyire más műfajban képzelte el a bűnügyi filmként megvalósuló első filmjét, belementünk abba is, miért szereti annyira a krimiket, hogy tervei végül mindig ennél a műfajnál kötnek ki. Mesélt arról az álmáról, amiből a Valan főbb motívumai származnak. Megtudtuk, miért döntött Erdély mellett a történet helyszíneként, annak ellenére, hogy korábban egyszer sem járt ott. A filmbéli Valanban és a valódi Balánbányán uralkodó állapotok között számos egyezésre derült fény, és egy Romániában hatalmas botrányt kiváltó bűnesetre is rákérdeztünk, ami sokaknak az eszébe juthat a Valan-t nézve.

 (fotó: MTI / Veres Nándor)

Elmesélte, hogyan sikerült producere segítségével megegyezni a helyi erős emberrel a forgatáshoz. Végigvettük, hogy milyen íratlan, elsőfilmes szabályokkal ment szembe a film készítése során, mivel járt a téli forgatás, és hogy nehézséget okozott-e úgy román nyelvű jeleneteket forgatni, hogy közben nem beszéli a nyelvet. Kiderült, hogy a film főszereplője miért vodkát vedel pálinka helyett és nem mentünk el szó nélkül a film kényes pontját jelentő szexjelenet mellett sem. Megtudtuk, hogy unja-e már, hogy folyamatosan a skandináv krimikhez hasonlítják a filmjét, és persze azt is, melyik szerzők lehettek rá hatással tudat alatt.

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, fent van iTunes-on és Spotify-on, illetve letölthető Soundcloudról.

A portréfotót készítette: Valuska Gábor