Tavaly hat osztály 70 hallgatóval kezdte meg tanulmányait a Freeszfén. A képzéseik célja, hogy az intézményesített kereteken kívül kezdő lökést és szakmai muníciót adjanak olyan fiataloknak és felnőtteknek, akik nem klasszikus, egyetemi keretek között, hanem szabadabb formában akarnak elmélyülni a művészeti területeken.

Idén elsőként indítanak külön filmszínész osztályt. A képzés időtartama egy év, az osztályvezetők Török-Illyés Orsolya (Bibliothéque Pascal, Ernelláék Farkaséknál), Stork Natasa (Veszélyes lehet a fagyi, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre) és Szilágyi Gábor operatőr.

Török-Illyés Orsolya a Bibliothéque Pascal című filmben

A Freeszfe kísérleti jelleggel induló, egyéves képzésének célja a mai kor filmes igényeihez igazított elméleti és gyakorlati felkészítés, amely a hagyományos, színpad-orientált színész képzéssel szemben a kamerával való munka felől közelít, és az ehhez tartozó készségek fejlesztését célozza. A tanterv követi a filmes alkotómunka teljes folyamatát, a színészi szempontból lényeges fázisok gyakorlati kibontásával.

A képzés során lehetőséget biztosítanak számos elismert film- és sorozat-rendező, színész, casting-director munkamódszerének megismerésére workshopok, kurzusok formájában. Nagy hangsúlyt fektetnek a kézzelfogható, praktikus gyakorlatra, mely leginkább a forgató stábbal (operatőr, hangmérnök, rendezőasszisztens stb.) való munkát jelenti, egy, a hallgatókkal közösen fejlesztett, a teljes tanévet kitöltő mozgóképes projektben.

A filmszínész képzésre 2023. július 25. éjfélig lehet jelentkezni itt. A Freeszfe ősszel induló képzések teljes listáját itt lehet böngészni. 

Forrás: Freeszfe / Címlapkép: Stork Natasa a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben