A magyarországi Finn Intézet (Finnagora) szervezésében megrendezett filmnapokon a nézők olyan alkotásokat láthatnak, amelyeken keresztül közelebb kerülhetnek a skandináv mindennapokhoz és ahhoz a fanyar és csendes humorhoz, amely átszövi ezt a kultúrkört.

A Finnagora az elmúlt években is igyekezett mindig a legkurrensebb filmeket elhozni a magyar közönségnek. Az esemény nyitófilmje az Alli Haapasalo rendezte Csajfilm lesz, amely három Z-generációs barátnő kapcsolatáról mesél a zord és sötét finn télben, és amelyről megjelenését követően ódákat zengtek a kritikák.

A fesztivál másik izgalmas, fiatal generációt bemutató darabja a Heartbeast (Szívrobbanás) című alkotás, amely kulturális különbségek mentén mutatja be a finn és francia fiatalok mindennapjait és összekapcsolódási lehetőségeit - a drámák mellett természetesen a csípős humor is megjelenik a filmekben, mint például a Karaoke Paradicsom című alkotásban, amely bepillantást ad a finn karaoke világába.

Karaoke Paradicsom

A dokumentumfilmes szekció egyik kiemelt alkotása lesz az Állati jogok, amelyben egy finnországi állatvédő aktivista szemén keresztül láthatjuk az állatvédelem őszinte és naiv, valamint politikailag megkeményedett arcát. A filmhez kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetést szerveznek, amelyen az alkotás rendezői, Saila Kivelä és Vesa Kuosmanen, valamint Kapronczai Erika vesznek majd részt.

A korábbi évekhez hasonlóan rövidfilmvetítésekkel is várják a szervezők a vendégeket február 18-án. Az eseménysorozat alatt azok számára, akik nem tudnak személyesen részt venni a vetítéseken, két alkalommal a Távmozi platformján is elérhetők lesznek az alkotások. Minden film angol és magyar nyelvű felirattal látható.

Forrás: MTI / Címlap: Csajfilm