42. alkalommal rendezték meg Firenzében a női filmek nemzetközi filmfesztiválját november 25-27. között, a járványhelyzetre tekintettel online. A nagy múltú rendezvény, melynek versenyprogramjában idén 23 mozifilm szerepelt a nemzetközi palettáról, magyar sikerrel zárult. Lakos Nóra Hab című filmje elnyerte a fesztivál legjobb mozifilmjét illető Gilda-díjat. A zsűri az indoklásában méltatta az édes-kesernyés romantikus vígjáték iróniáját, társadalomkritikáját és szellemes humorát.

A Csehországban és Szlovákiában már szupersztárnak számító Kerekes Vica a Hab című filmben egy szenvedélyes és elszánt cukrászlányt kelt életre, aki mindenre hajlandó, hogy megmentse vállalkozását és visszaszerezze élete szerelmét. A különleges szépségű és kiváló tehetségű színésznő – nemzetközi szerepei mellett – már az Egynyári kalandból és az Apró mesék főszereplőjeként is ismert. Filmbéli partnerét, a megrögzött nőcsábász és alkalmi vőlegénypótlékot játszó fogorvost a Jászai Mari- és Kaszás Attila-díjas Mátray László játssza, aki többek között a Kojot és a Seveled című mozifilmekben volt látható.

A Hab rendezői székében első mozifilmjével mutatkozott be Lakos Nóra, akinek rövid- és dokumentumfilmjei már számos nemzetközi fesztiválon szerepeltek és nyertek díjakat, rendezőként több sikeres reklámot és tévésorozatot, például a Tóth János-t jegyzi.

Semmiben sem hasonlít a szerelemre, amit a romantikus slágerekben kergetnek

Lakos Nóra első nagyjátékfilmjében egy cukrászlány álcsaláddal próbálja megmenteni vállalkozását egy házaspároknak rendezett versenyen. A Hab rendezőjével arról beszélgettünk, milyen helyzeteken keresztül lehet megmutatni egy pár valódi arcát, hogyan találták meg az utolsó pillanatban a Kerekes Vica mellé legjobban illő férfi főszereplőt és azt is elárulta, mit gondol a romantikus vígjátékra érkezett nézői és kritikai reakciókról.

Forrás: NFI / Borító: Hab (Fotó: Intercom)