Szeptember 23-án kezdődik Izland nemzetközi filmünnepe Reykjavíkban. A rangos fesztivál „Emerging Master” elnevezésű új programjában Fliegauf Benedeket mutatja be az izlandi főváros közönségének – tudatta a Magyar Filmunió. A filmművészet ígéretes tehetségeit felvonultató portrésorozatot egy magyar alkotó, Fliegauf Benedek munkássága nyitja meg. A Rengeteg (2003) című Berlinben díjazott első játékfilmet, a világhírű Dealer-t (2004) és Fliegauf első angol nyelvű mozgóképét, a német-magyar-francia koprodukcióban készült Womb (2010) című filmet tűzik műsorra Reykjavíkban. A reykjavíki filmfesztivál két magyar részvételű koprodukciót is műsorra tűz 2010-es válogatásában. Pejó Robert Látogatás címmel osztrák-magyar-német koprodukcióban készült filmje és Marian Crisan román-magyar-francia részvételű locarnói díjas Morgen című mozgóképe kapott meghívást az izlandi filmünnepre.

 

womb_500

Womb


A Vespa sikeres ősbemutatója Isztambulban

A Türsav – Türk Sinema Vakfi és a Dél-Dunántúli Filmalap szervezésében szeptember 13-án Isztambulba érkezett a Vespa, Groó Diana filmje. A művet elkísérte a rendező és Szekeres Dénes, a Tivoli Film vezetője, a film producere is. A nagyváros sétálóutcájának egyik híres underground artmozijában, a Beyoglu Cinemában tartott vetítésre szép számú érdeklődő gyűlt össze és neves vendégek köszöntötték a filmet. A Magyar Filmhét közvetlen előzménye a Pécsett májusban tartott Török Filmhét, és harmadik felvonására Essenben, októberben fog sor kerülni, a Isztambul-Pécs-Essen Cinema Meetings 2010 keretében.

vespa3_500

Vespa


Metropolitan Opera közvetítések az Urániában

A világhírű New York-i Metropolitan Opera 2010/2011-es évadának mind a 12 előadása látható az Uránia Nemzeti Filmszínház hamisítatlan „operaházi” hangulatot tükröző, 110 éves, ugyanakkor a legmodernebb vetítéstechnikával felszerelt gyönyörű műemlék épületében, a Belvárosban. Az évad nyitányaként október 9-én Wagner monumentális műve, az új felfogásban színre vitt A Rajna kincse csendül fel. A részletes műsor megtalálható az Uránia honlapján.

uraniaopera_500