filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Groó Diana: Low-budget filmben gondolkodtam. A film alapötlete Szabó Iváné, a forgatókönyvet ketten alakítottuk, először nem is sejtettem, mennyire aktuális lesz a történet.

filmhu: Hogyan választottad ki a stábodat?

Groó Diana: Régi, összeszokott csapat. Kardos Sanyi operatőr, Kovács Gyuri hang, Mógor Ági vágó. Az asszisztencia és a sminkosztály régi harcostársak előző munkáimból.

filmhu: Hogyan állt össze a költségvetés?

Groó Diana: Az MMK és az Open Society Institute támogatásával, és Szekeres Dénes producer koprodukciós grundolásával. A 6 évvel ezelőtt forgatott Csoda Krakkóban című játékfilmem költségvetésének a fele. Lehet találgatni.

 


filmhu:Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

Groó Diana: A főszereplő, 12 éves Tóth Sanyi válasza az újságíróknak: „A film rólam szól.” Nyakó Juli és Tóth Sanyi barátsága. Balogh Rudinak, aki Ferit játszik: eszébe jut a főcímdal. A 12 éves Jankó, amikor megkapja Ernő szerepét, átölel és csillogó szemmel azt mondja: Köszönöm.

filmhu: Mi volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt?

Groó Diana: Amikor az idő és a pénz szűke miatt fontos jeleneteknél kompromisszumot kellett kötnöm, és még nem tudtam, hogy nem megy-e a film rovására. Nem ment.

filmhu: Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

Groó Diana: Hajdu Szabolcs és Kardos Sándor filmjét nagyon várom, de remélem minden nagyjátékfilmet meg tudok majd nézni a „nagyöregektől” kezdve az elsőfilmesekig. Kíváncsi vagyok a kisjátékfilmes mezőnyre is, ott is versenyben van egy kisfilmem Eldorádó címmel, a főszereplőm Tóth Sanyi, abban kezdte filmes pályafutását akkor még 11 évesen. A dokumentumfilmek közül Forgács Péter filmje érdekel nagyon.

filmhu: Milyen díjra érzed esélyesnek a filmedet?

Groó Diana: A díj mindig a döntnökök ízlésétől függ, ami vagy passzol, vagy nem az én véleményemmel. Az utolsó kockáig nagyon szeretem ezt a filmet, és tök mindegy milyen fórumon szerepel, nekem mindent visz a történet, a szereplők, a kreatív alkotók munkája, a film egésze.

filmhu: Legjobb/legrosszabb bonmot a filmedben?

Groó Diana: „Csőváz - csőkulcs, mi a pálya rája?”, „Allergiás vagyok a nyúlra”

Nézd meg a galériánkat!


filmhu: Legtöbbször felvett jelenet?

Groó Diana: Kivágtuk. Sajnos, dramaturgiai okok miatt, az egész film érdekében. Kardos egysnittes bravúrja egy galériában Pető Katával és Buza Timivel. Megsirattam. Majd a DVD-n, mint extra.

filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

Groó Diana: Bármelyiken.

filmhu: Hány néző tenne téged boldoggá?

Groó Diana: Nem érdekel a nézőszám. Road movie, kaland, humor, álmodozás, felnőtté válás és hazai körkép egy 12 éves kisfiú szemszögéből. Korhatár nélkül ajánlott.

filmhu: Mi a legmeghatározóbb élményed a Magyar Filmszemlével kapcsolatban?

Groó Diana: Most végre nem a Mammut. Igaz, egyik másik plaza. Majd talán lesz olyan is, amikor egy mozi-center lesz shopping helyett.