A magyar-szerb koprodukcióban készült történelmi filmet a vajdasági Bicskei Zoltán írta és rendezte. Az Álom hava története az 1600-as évek végén, a törökdúlásban kiürült Bácskában játszódik. A filmet a 13. században épült, majd a török hódítás alatt megrongált román stílusú aracsi romtemplomban forgatták, amely az egyik legkorábbi építészeti emlék a Vajdaságban.

A történet szerint 1690-ban, az álom havában (decemberben) pár rongyos ember vánszorog a síkságon. A török dúlásban kiürült Bácska pusztaságán bujdosók érkeznek a romjaiban is monumentális Aracsi Pusztatemplom falai közé. A török fogságból szabadult három figura rég vesztett otthonát és helyét keresné. Táltosokkal és szent királyaink szellemével találkozva sem sikerül „új boltozatot” emelni maguk fölé. Miből lesz új közösség a pusztulat után. Az Álom Hava főszerepeiben Szilágyi Nándor, Kovács Frigyes, Székely B. Miklós láthatóak. 

A fesztivál díjait november 10-én és 11-én adják át Bali szigetén. A készítők tájékoztatása szerint a produkciót a 6. Delhi Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatják decemberben. Az Álom hava a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült magyar és szerb színészek részvételével.

Forrás: MTI