Tisztelt kollégák, kedves barátaim!

A Mediawave-en tartott szakmai beszélgetés folytatásaként a mellékelt felhívásban foglaltak szerint újabb megbeszélést tartunk, ezen alkalommal különösen a forgalmazásra, terjesztésre, tartalomközvetítésre koncetrálva.

Örömmel tölt el, hogy az elmult héten a Magyar Filmművészszövetség is szervezett egy megbeszélést, részben hasonló tárgykörben. Remélem, a téma tárgyalása során elhangzottak beépülnek abba a tervezett tanulmányba, amelyet szándékunk szerint az MMKA  számára az év második felére kívánunk elkészíteni.

Azért hívlak benneteket, hogy az alkotói-produceri-gyártási oldalról is elkezdődjék egy beszélgetés a a hazai filmtámogatási rendszerek az új gyártási technológiák kapcsolatáról.

Azt gondolom, hogy e tárgyban is el kellene készíteni egy javaslatot az MMKA számára, ebben kérem a segítségeteket.

A Mediawave-en tartott megbeszélés előzetes hozzászólásait elolvashatjátok itt.

A szakmai nap hanganyagát rögzitettük nyomtatott változatát hamarosan feltesszük a honlapra.

Durst György


FELHÍVÁS

A filmforgalmazásban és a moziüzemeltetésben végbement és végbemenő változások miatt, alulírott nonprofit szervezetek szükségesnek tartjuk egy olyan stratégiai anyag, javaslat elkészitését, amely kizárólag szakmai szempontok alapján írja le a filmterjesztés jövőjét. Célunk egy olyan rendszer felvázolása, amelyben a mostaninál hatékonyabban segítik egymást a vetítőhelyek (mozik, művelődési házak stb.), a forgalmazók, a digitális platformok és az oktatási intézmények – az együttműködés kereteit pedig a támogatási rendszer biztosítja.

Az egyes területeken folyó háttérmunkáról nyílt szakmai megbeszéléseket kívánunk tartani kéthavonta, terveink szerint 2009 novemberében tudjuk benyújtani a kész stratégiát a döntéshozóknak. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az elkészült anyagot a filmszakma minél szélesebb rétege támogassa, magáénak érezze.

Előzetes elképzeléseink szerint a következő nagyobb területeket érintjük majd a végleges anyagban:

-         Az art-mozik helyzete

-         Az art-filmek terjesztése

-         Filmterjesztés az interneten

-         A jövő filmnézőnek kinevelése (filmnézés az iskolákban)

-         A magyar film terjesztése

-         Filmfesztiválok

-         Vetítések digitális hordozóról

-         Filmklubok

 

Az első közösen szervezett szakmai megbeszélés 2009. június 4-én, csütörtökön 15 órakor lesz az Uránia Nemzeti Filmszinház Kávézójában (Budapest, VIII. Rákóczi u. 21.)

 

A filmszakma képviselőit és az érdeklődöket egyaránt szeretettel várjuk!

Art Mozi Egyesület,
ASVA,
Budapesti Art Mozi Egyesület
Filmforgalmazók Egyesülete                                                            Filmklubszövetség
Magyar Filmművészszövetség
Magyar Mozgókép és Médiaoktatási Egyesület
Mediawave
Mozisok Országos Szövetsége